Meggyes rizskoch recept
Hozzávalók:
- 250 g kerekszemű rizs
- 200 ml víz
- 1 l tej
- csipet só
- 5 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 100 g vaj
- 150 g cukor
- 1 vaníliarúd kikapart magja
- reszelt citromhéj
- 2 ek étkezési keményítő
- 500 g meggy (magozott)
- vaj és zsemlemorzsa a tepsi kikenéséhez
Elkészítése:
A rizst feltesszük a vízzel főni. Addig főzzük, míg a rizs teljesen beszívja a vizet, majd felöntjük a tejjel, enyhén sózzuk.
Lassú tűzön, állandó kevergetés mellett megfőzzük. Ha már majdnem az összes tej elfőtt, felszívta a rizs, akkor levesszük a tűzről. Vigyázzunk, hogy ne kapja oda, sűrűn kevergessük. De ha mégis megtörtént, akkor ne kaparjuk fel az alját, hanem öntsük át egy másik edénybe és úgy főzzük tovább.
Addig megmossuk a meggyet, majd hagyjuk lecsöpögni.
Készítsük elő egy gáztepsit (31*31 cm), majd kenjük ki vajjal és szórjuk meg zsemlemorzsával. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
A vajat, tojássárgáját és cukrot nagyon habosra keverjük, majd hozzákeverjük a kihűlt rizshez, majd hozzáadjuk a vaniliát, citromhéjat és a keményítőt is.
Felverjük a tojásfehérjét kemény habbá és óvatosan, a babot nem összetörve a rizshez adjuk. Az egészet beleöntjük a tepsibe, majd megszórjuk a meggyel.
Előmelegített sütőben kb 45-50 percig sütjük. Az utolsó pár percben letakarhatjuk a tetejét egy sütőpapírral, hogy ne túl sötétre süljön.
Kihűlve felszeleteljük és porcukorral tálaljuk.