Meggyes rizskoch

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Meggyes rizskoch

Hozzávalók:

  • 250 g kerekszemű rizs
  • 200 ml víz
  • 1 l tej
  • csipet só
  • 5 tojás
  • 100 g vaj
  • 150 g cukor
  • 1 vaníliarúd kikapart magja
  • reszelt citromhéj
  • 2 ek étkezési keményítő
  • 500 g meggy (magozott)
  • vaj és zsemlemorzsa a tepsi kikenéséhez

Elkészítése:

A rizst feltesszük a vízzel főni. Addig főzzük, míg a rizs teljesen beszívja a vizet, majd felöntjük a tejjel, enyhén sózzuk.
Lassú tűzön, állandó kevergetés mellett megfőzzük. Ha már majdnem az összes tej elfőtt, felszívta a rizs, akkor levesszük a tűzről. Vigyázzunk, hogy ne kapja oda, sűrűn kevergessük. De ha mégis megtörtént, akkor ne kaparjuk fel az alját, hanem öntsük át egy másik edénybe és úgy főzzük tovább.

Addig megmossuk a meggyet, majd hagyjuk lecsöpögni.

Készítsük elő egy gáztepsit (31*31 cm), majd kenjük ki vajjal és szórjuk meg zsemlemorzsával. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.

A vajat, tojássárgáját és cukrot nagyon habosra keverjük, majd hozzákeverjük a kihűlt rizshez, majd hozzáadjuk a vaniliát, citromhéjat és a keményítőt is.

Felverjük a tojásfehérjét kemény habbá és óvatosan, a babot nem összetörve a rizshez adjuk. Az egészet beleöntjük a tepsibe, majd megszórjuk a meggyel.

Előmelegített sütőben kb 45-50 percig sütjük. Az utolsó pár percben letakarhatjuk a tetejét egy sütőpapírral, hogy ne túl sötétre süljön.

Kihűlve felszeleteljük és porcukorral tálaljuk.