Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Farsangi fánk recept

Farsangi fánk
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 300 g schär Mix B-Bread-Mix
    • 2 ek cukor
    • csipet só
    • 4 g porélesztő
    • 35 g olvasztott vegán margarin
    • 1 dl vegán főzőkrém
    • 1 dl víz
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 5 cl rum vagy aroma
    • 1/2 citrom reszelt héja
    • baracklekvár
    • porcukor

    Elkészítése:

    Először elkészítjük a fánk tésztáját.

    A vegán főzőkrémet és vizet fele-fele arányban kikeverünk és meglangyosíjuk. Ezt fogjuk tej helyett felhasználni.

    A vizetett főzőkrémhez hozzáadjuk a cukrot és a porélesztőt, majd szórunk bele kevés liszttet is és felfuttatjuk.

    Amíg az élesztő fut, addig a lisztbe készítünk egy apró vájatot, beleszórunk egy csipet sót és befedjük liszttel. Erre azért van szükség, hogy a só ne találkozzon az élesztővel, mert megöli az élesztőgombákat.

    Ha az élesztő jól láthatóan felfutott, már adjuk is hozzá a liszthez. Jöhet a többi cukor, vaníliás cukor, rum vagy aroma. Az olvasztott vegán margarin és végül a tojássárgája, majd egy robotgéppel alaposan bedagasztjuk a tésztát.

    Ha tészta összeállt, akkor kiszedjük az edényből és kézzel is átdolgozzuk, adunk neki egy szép gömbölyded formát. Ha megvagyunk vele, akkor visszatesszük a tálba, letekarjuk és hagyjuk pihenni kicsit (még nem kelesztjük! maximum 5-8 percet pihenjen).

    A gluténmentes fánkot kiszaggatva kell keleszteni, ezért most szükségünk lesz egy kiolajozott tálcára, amire majd rárakjuk a leendő fánkokat.

    Ha megvagyunk vele akkor jöhet a tészta. Belisztezzük a gyúródeszkát, majd óvatosan kifordítjuk tésztát az edényből. Jöhet megint a liszt és egy sodrófával kb 1 cm vékonyra kinyújtjuk. Ha megvagyunk, akkor egy 5 cm átmérőjű, lisztezett szaggatóval kiszaggatjuk.

    A kiszaggatott fánkok közepébe az ujjunk segítségével mélyedést készítünk. Ezzel készenállnak a kelesztésre. A leeső tésztát újra összegyúrjuk és kiszaggatjuk, egészen addig amíg el nem fogy. Ha végeztünk, akkor letakarjuk és meleg helyen 40 percig kelesztjük. A kelesztéshez a legalkalmasabb egy 40 °C-ra előmelegített sütő.

    Ha kelesztési idő lettelt, akkor a tűzhelyen egy mély serpenyőben olajat hevítünk. A fánkhoz tényleg bő zsiradékra van szükség, így a nyers tészta kevésbé hűti le azt.

    A másik, ami fontos az az olaj hőmérséklete. Legalább 170 fokos legyen,-különben csak megszívja magát a tészta, de ne legyen több 180 nál se, mert akkor hamar megég.

    A mélyedésekkel lefelé rakjuk a fánkokat az olajba, de egyszerre ne túl sokat, majd lefedve kb 30-40 másodpercig sütjük, aztán megfodítjuk. Sütjük még fél percig, aztán egy papírtörlővel fedett tálcára kiszedjük a kész fánkokat.

    Ha végre elkészültek a fánkok, már csak a tálalás van vissza, amihez természetesen baracklekvárra és porcukorra van szükség.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!

    Nézd meg videón is:

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá