Farsangi fánk recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 300 g schär Mix B-Bread-Mix
- 2 ek cukor
- csipet só
- 4 g porélesztő
- 35 g olvasztott vegán margarin
- 1 dl vegán főzőkrém
- 1 dl víz
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 5 cl rum vagy aroma
- 1/2 citrom reszelt héja
- baracklekvár
- porcukor
Elkészítése:
Először elkészítjük a fánk tésztáját.
A vegán főzőkrémet és vizet fele-fele arányban kikeverünk és meglangyosíjuk. Ezt fogjuk tej helyett felhasználni.
A vizetett főzőkrémhez hozzáadjuk a cukrot és a porélesztőt, majd szórunk bele kevés liszttet is és felfuttatjuk.
Amíg az élesztő fut, addig a lisztbe készítünk egy apró vájatot, beleszórunk egy csipet sót és befedjük liszttel. Erre azért van szükség, hogy a só ne találkozzon az élesztővel, mert megöli az élesztőgombákat.
Ha az élesztő jól láthatóan felfutott, már adjuk is hozzá a liszthez. Jöhet a többi cukor, vaníliás cukor, rum vagy aroma. Az olvasztott vegán margarin és végül a tojássárgája, majd egy robotgéppel alaposan bedagasztjuk a tésztát.
Ha tészta összeállt, akkor kiszedjük az edényből és kézzel is átdolgozzuk, adunk neki egy szép gömbölyded formát. Ha megvagyunk vele, akkor visszatesszük a tálba, letekarjuk és hagyjuk pihenni kicsit (még nem kelesztjük! maximum 5-8 percet pihenjen).
A gluténmentes fánkot kiszaggatva kell keleszteni, ezért most szükségünk lesz egy kiolajozott tálcára, amire majd rárakjuk a leendő fánkokat.
Ha megvagyunk vele akkor jöhet a tészta. Belisztezzük a gyúródeszkát, majd óvatosan kifordítjuk tésztát az edényből. Jöhet megint a liszt és egy sodrófával kb 1 cm vékonyra kinyújtjuk. Ha megvagyunk, akkor egy 5 cm átmérőjű, lisztezett szaggatóval kiszaggatjuk.
A kiszaggatott fánkok közepébe az ujjunk segítségével mélyedést készítünk. Ezzel készenállnak a kelesztésre. A leeső tésztát újra összegyúrjuk és kiszaggatjuk, egészen addig amíg el nem fogy. Ha végeztünk, akkor letakarjuk és meleg helyen 40 percig kelesztjük. A kelesztéshez a legalkalmasabb egy 40 °C-ra előmelegített sütő.
Ha kelesztési idő lettelt, akkor a tűzhelyen egy mély serpenyőben olajat hevítünk. A fánkhoz tényleg bő zsiradékra van szükség, így a nyers tészta kevésbé hűti le azt.
A másik, ami fontos az az olaj hőmérséklete. Legalább 170 fokos legyen,-különben csak megszívja magát a tészta, de ne legyen több 180 nál se, mert akkor hamar megég.
A mélyedésekkel lefelé rakjuk a fánkokat az olajba, de egyszerre ne túl sokat, majd lefedve kb 30-40 másodpercig sütjük, aztán megfodítjuk. Sütjük még fél percig, aztán egy papírtörlővel fedett tálcára kiszedjük a kész fánkokat.
Ha végre elkészültek a fánkok, már csak a tálalás van vissza, amihez természetesen baracklekvárra és porcukorra van szükség.
Jó étvágyat kívánok hozzá!