Így készül a tökéletes szalagos fánk recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 3 ek porcukor
- 2,5 dkg élesztő
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 ek pálinka
- csipet só
- 7,5 dkg olvasztott vaj
- 2,5-3 dl tej
Sütéshez:
- olaj
Elkészítése:
1 dl tejet 1 tk cukorral meglangyosítunk, majd az élesztőt belemorzsoljuk és felfuttatjuk.
Egy tálba tesszük a lisztet, belekeverjük a sót, majd hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgákat, a pálinkát, a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és elkezdjük összedolgozni a tésztát.
Közben annyi tejet adunk még hozzá, hogy lágy, de ne ragacsos tésztát kapjunk.
A tojásfehérjéket felverjük kemény habbá, majd a tésztába beledolgozzuk. Ha szükséges, akkor kevés lisztet adjunk még hozzá.
Konyharuhával letakarva kb 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát kiborítjuk egy nyújtódeszkára, kb 1,5 ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk.
A kiszagatott fánkokat letakarva még 20 percig pihentetjük.
Közben kb 1 liter olajat felforrósítunk. A fánkok közepét ujjunkkal benyomjuk, majd a lyukkal lefelé beletesszük az olajba és fedővel letakarjuk.
Mikor szép pirosak a fánkok, akkor megfordítjuk és már fedő nélkül sütjük pirosra a másik oldalukat.
Papírtörlőre szedjük, majd még melegen tálaljuk.