Így készül a tökéletes szalagos fánk

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Így készül a tökéletes szalagos fánk

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 ek porcukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 tojás
  • 1 ek pálinka
  • csipet só
  • 7,5 dkg olvasztott vaj
  • 2,5-3 dl tej

Sütéshez:

  • olaj

Elkészítése:

1 dl tejet 1 tk cukorral meglangyosítunk, majd az élesztőt belemorzsoljuk és felfuttatjuk.

Egy tálba tesszük a lisztet, belekeverjük a sót, majd hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgákat, a pálinkát, a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és elkezdjük összedolgozni a tésztát.

Közben annyi tejet adunk még hozzá, hogy lágy, de ne ragacsos tésztát kapjunk.

A tojásfehérjéket felverjük kemény habbá, majd a tésztába beledolgozzuk. Ha szükséges, akkor kevés lisztet adjunk még hozzá.

Konyharuhával letakarva kb 1 óra alatt duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát kiborítjuk egy nyújtódeszkára, kb 1,5 ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk.

A kiszagatott fánkokat letakarva még 20 percig pihentetjük.

Közben kb 1 liter olajat felforrósítunk. A fánkok közepét ujjunkkal benyomjuk, majd a lyukkal lefelé beletesszük az olajba és fedővel letakarjuk.

Mikor szép pirosak a fánkok, akkor megfordítjuk és már fedő nélkül sütjük pirosra a másik oldalukat.

Papírtörlőre szedjük, majd még melegen tálaljuk.