Rum baba vagy savarin recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg finomliszt
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 cs vaníliás cukor
- 2 dl tej
- 1 dl olaj
- 2,5 dkg élesztő
- csipet só
Szirup:
- 3 l víz
- 60 dkg cukor
- 2 üvegcse rumaroma
Töltés, díszítés:
- 1 l habtejszín
- gyümölcsök ízlés szerint
- olvasztott csoki vagy tortadara
Elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk kevés cukorral, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.
A liszthez hozzáadjuk a sót, vaníliás cukrokat, tojásokat, az olajat, a felfuttatott élesztőt és jól összegyúrjuk a tésztát, majd hólyagosra dagasztjuk.
Letakarva duplájára kelesztjük.
Miután megkelt, 1-1 kivajazott, lisztezett kosárka formába töltjük (ha nincs, akkor a muffin forma is jó lesz), úgy, hogy a forma 3/4-ig legyen a masszával és így kelesztjük még 15 percet.
180 fokra melegített sütőben kb 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük. Akár a fánkokat előző nap is elkészíthetjük.
A sziruphoz a vizet és a cukrot összeforraljuk, majd ízesítjük a rummal.
A kihűlt fánkokat alaposan belemártjuk a szirupba (úgy jó, ha alaposan megszívják magukat és kivételkor csöpög belőlük).
Amikor már nem csorog a szirup a fánkokból, akkor levágjuk a tetejüket és megtöltjük felvert tejszínnel, majd a kalapot visszatesszük és ízlés szerint díszítjük még tejszínnel, gyümölcsökkel és/vagy olvasztott csokival, tortadarával.