Csavart fánk recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 4 dkg olvasztott vaj
- 4 dkg cukor
- 1,2 dl tej
- 1 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 dkg friss élesztő
- csipet só
- szükség szerint étolaj a sütéshez
A forgatáshoz:
- 3 evőkanál cukor
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
Elkészítése:
A vajat egy kisebb lábasban megolvasztjuk, hozzáadjuk a tejet, majd levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a cukrot és az elmorzsolt élesztőt. 10 percig pihentetjük, hogy az élesztő felfusson. Ezután hozzáütjük a tojást, és kézi habverővel simára keverjük.
A lisztet egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a csipet sót, és elvegyítjük. A közepébe egy mélyedést készítünk, ahová beleöntjük a tejes-élesztős keveréket. Fakanállal elkezdjük összedolgozni, majd kézzel gyúrjuk tovább, amíg egy ruganyos tésztát nem kapunk, nagyjából 2-3 perc alatt. Letakarva, langyos helyen 1 órán át kelesztjük.
Miután megkelt, a tésztát kissé átdolgozzuk, hogy a levegőt kinyomkodjuk belőle, majd ismét letakarva 30 percig kelni hagyjuk. A duplán kelesztett tésztát enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 16 egyenlő darabra osztjuk. Először 4 részre vágjuk, majd mindegyik darabot további 4 egyenlő részre osztjuk. Kézzel kisodorjuk a tésztadarabokat, félbehajtjuk, majd többször megtekerjük, a végeket lenyomkodjuk.
A csavart tésztákat sütőpapírra helyezzük, és egy tiszta konyharuhával letakarva még 30 percig pihentetjük. Közben egy nagyobb edényben kétujjnyi olajat melegítünk. A fánkokat oldalanként 5-6 perc alatt aranybarnára sütjük, majd szűrőkanállal kivesszük, és papírtörlőre helyezzük, hogy a felesleges olajat felszívja.
Egy nagyobb zacskóba 3 evőkanál cukrot és 1 kávéskanál őrölt fahéjat teszünk. A még forró fánkokat a zacskóba helyezzük, majd összerázzuk, hogy mindenhol bevonja őket a fahéjas cukor. Azonnal tálaljuk, mellé olvasztott csokit, mogyorókrémet vagy lekvárt kínálhatunk.
Jó tanácsok:
- Tészta kelesztése: Fontos, hogy a tésztát kétszer is hagyjuk kelni, hogy könnyű és puha legyen a végeredmény.
- Cukor és fahéj bevonat: A fánkokat még forrón forgassuk meg a fahéjas cukorban, hogy az ízesítés szépen bevonja a tésztát.
- Tálalási ötletek: Az egyszerű fahéjas cukros fánkokat olvasztott csokival, mogyorókrémmel vagy lekvárral is különlegessé tehetjük.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »