Csavart fánk recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 4 dkg olvasztott vaj
- 4 dkg cukor
- 1,2 dl tej
- 1 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 2 dkg friss élesztő
- csipet só
- szükség szerint étolaj a sütéshez
A forgatáshoz:
- 3 evőkanál cukor
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
Elkészítése:
A vajat egy kisebb lábasban megolvasztjuk, hozzáadjuk a tejet, majd levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a cukrot és az elmorzsolt élesztőt. 10 percig pihentetjük, hogy az élesztő felfusson. Ezután hozzáütjük a tojást, és kézi habverővel simára keverjük.
A lisztet egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a csipet sót, és elvegyítjük. A közepébe egy mélyedést készítünk, ahová beleöntjük a tejes-élesztős keveréket. Fakanállal elkezdjük összedolgozni, majd kézzel gyúrjuk tovább, amíg egy ruganyos tésztát nem kapunk, nagyjából 2-3 perc alatt. Letakarva, langyos helyen 1 órán át kelesztjük.
Miután megkelt, a tésztát kissé átdolgozzuk, hogy a levegőt kinyomkodjuk belőle, majd ismét letakarva 30 percig kelni hagyjuk. A duplán kelesztett tésztát enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 16 egyenlő darabra osztjuk. Először 4 részre vágjuk, majd mindegyik darabot további 4 egyenlő részre osztjuk. Kézzel kisodorjuk a tésztadarabokat, félbehajtjuk, majd többször megtekerjük, a végeket lenyomkodjuk.
A csavart tésztákat sütőpapírra helyezzük, és egy tiszta konyharuhával letakarva még 30 percig pihentetjük. Közben egy nagyobb edényben kétujjnyi olajat melegítünk. A fánkokat oldalanként 5-6 perc alatt aranybarnára sütjük, majd szűrőkanállal kivesszük, és papírtörlőre helyezzük, hogy a felesleges olajat felszívja.
Egy nagyobb zacskóba 3 evőkanál cukrot és 1 kávéskanál őrölt fahéjat teszünk. A még forró fánkokat a zacskóba helyezzük, majd összerázzuk, hogy mindenhol bevonja őket a fahéjas cukor. Azonnal tálaljuk, mellé olvasztott csokit, mogyorókrémet vagy lekvárt kínálhatunk.
Jó tanácsok:
- Tészta kelesztése: Fontos, hogy a tésztát kétszer is hagyjuk kelni, hogy könnyű és puha legyen a végeredmény.
- Cukor és fahéj bevonat: A fánkokat még forrón forgassuk meg a fahéjas cukorban, hogy az ízesítés szépen bevonja a tésztát.
- Tálalási ötletek: Az egyszerű fahéjas cukros fánkokat olvasztott csokival, mogyorókrémmel vagy lekvárral is különlegessé tehetjük.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »









