Csavart fánk

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 4 dkg olvasztott vaj
  • 4 dkg cukor
  • 1,2 dl tej
  • 1 db tojás
  • 2 dkg friss élesztő
  • csipet só
  • szükség szerint étolaj a sütéshez

A forgatáshoz:

  • 3 evőkanál cukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj

Elkészítése:

A vajat egy kisebb lábasban megolvasztjuk, hozzáadjuk a tejet, majd levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a cukrot és az elmorzsolt élesztőt. 10 percig pihentetjük, hogy az élesztő felfusson. Ezután hozzáütjük a tojást, és kézi habverővel simára keverjük.

A lisztet egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a csipet sót, és elvegyítjük. A közepébe egy mélyedést készítünk, ahová beleöntjük a tejes-élesztős keveréket. Fakanállal elkezdjük összedolgozni, majd kézzel gyúrjuk tovább, amíg egy ruganyos tésztát nem kapunk, nagyjából 2-3 perc alatt. Letakarva, langyos helyen 1 órán át kelesztjük.

Miután megkelt, a tésztát kissé átdolgozzuk, hogy a levegőt kinyomkodjuk belőle, majd ismét letakarva 30 percig kelni hagyjuk. A duplán kelesztett tésztát enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 16 egyenlő darabra osztjuk. Először 4 részre vágjuk, majd mindegyik darabot további 4 egyenlő részre osztjuk. Kézzel kisodorjuk a tésztadarabokat, félbehajtjuk, majd többször megtekerjük, a végeket lenyomkodjuk.

A csavart tésztákat sütőpapírra helyezzük, és egy tiszta konyharuhával letakarva még 30 percig pihentetjük. Közben egy nagyobb edényben kétujjnyi olajat melegítünk. A fánkokat oldalanként 5-6 perc alatt aranybarnára sütjük, majd szűrőkanállal kivesszük, és papírtörlőre helyezzük, hogy a felesleges olajat felszívja.

Egy nagyobb zacskóba 3 evőkanál cukrot és 1 kávéskanál őrölt fahéjat teszünk. A még forró fánkokat a zacskóba helyezzük, majd összerázzuk, hogy mindenhol bevonja őket a fahéjas cukor. Azonnal tálaljuk, mellé olvasztott csokit, mogyorókrémet vagy lekvárt kínálhatunk.

Jó tanácsok:

  1. Tészta kelesztése: Fontos, hogy a tésztát kétszer is hagyjuk kelni, hogy könnyű és puha legyen a végeredmény.
  2. Cukor és fahéj bevonat: A fánkokat még forrón forgassuk meg a fahéjas cukorban, hogy az ízesítés szépen bevonja a tésztát.
  3. Tálalási ötletek: Az egyszerű fahéjas cukros fánkokat olvasztott csokival, mogyorókrémmel vagy lekvárral is különlegessé tehetjük.