Fánk variációk recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 1,25 kg finomliszt
- 5 dkg friss élesztő
- 15 dkg puha margarin
- 1 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS és 4 db sárgája - 3 cs vaníliás cukor
- csipet só
- 6 ek sütőrum
- 15 dkg kristálycukor
- 2 nagy ek tejföl (20 %-os)
- 2-3 dl langyos tej (amennyit felvesz a tészta)
Muffinokhoz:
- 1 ek kakaópor
Mázhoz ízlés szerint:
- 1 ek étolaj
- 15 dkg tejcsokoládé
- 10 dkg étcsokoládé
- 2 dkg fehér csokoládé
- tortadara
- színes díszítő cukorkák
Elkészítése:
Kevés, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt és a többi hozzávalóval együtt az átszitált liszthez adjuk. Annyi langyos tejjel dolgozzuk össze amennyit felvesz ahhoz, hogy egy szép sima és tökéletes puha tésztagombócot tudjunk készíteni.
Letakarva 1 órát kelesztjük.
Ezután ujjnyi vastagra kisodorjuk és lyukas fánkokat szaggatunk a tésztából.
És ennél a pontnál el lehet dönteni, hogy tepsire téve sütőben vagy serpenyőben forró olajban sütjük-e ki a fánkokat, ugyanis ez a recept mindkét verzióhoz tökéletes!
Ha étolajban sütjük, akkor egy magasabb falú edényben nagyjából fél litert felhevítünk és a fánkok mindkét oldalát szép pirosra megsütjük, végül papírtörlőre szedve hagyjuk a csokizásig kihűlni.
Jómagam most a sütőben sült formát választottam. Szilikonos sütőpapírral bélelt lemezre téve, 190 fokra előmelegített sütőben 17-20 perc alatt megsültek.
A változatosság kedvéért a fánkokból kiszaggatott lyukakat is ugyanígy megsütjük és rácsra tesszük.
Ezalatt míg sülnek a tészták, a szaggatásból leeső széleket elfelezzük és egyik felét kakaóporral megszórva, másik felét úgy natúr összegyúrjuk, majd egymásra téve kisodorjuk, késsel felcsíkozzuk és tetszés szerint fonva, csavarva, bármilyen alakzatban, vagy ahogyan én készítettem, szilikonos sütőformába rakva végül azokat is megsütjük.
Miután kihűltek a sütemények, a csokoládékat az olajjal gőz felett felolvasztjuk, a tetejüket belemártjuk vagy ízlés szerint csak rájuk csorgatjuk és rácsra téve a cukorkákkal díszíthetjük.
Ideális farsangra, szülinapi zsúrokra, vagy csak ha valami édességre rákívánunk! :)
Jó étvágyat kívánok!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »









