Donut (amerikai fánk) recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg finomliszt
- 2,5 dkg friss élesztő vagy 1 cs szárított
- 1 nagy csipet só
- 5 dkg cukor
- 4,5 dkg vaj
- 1 cs vaníliás cukor
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája - 40 ml rum
- kb 2 dl tej
Sütéshez:
- bő étolaj
Tetejére:
- olvasztott csoki és különböző szóró és díszítő cukrok
- vagy cukormáz
Elkészítése:
Tészta:
A tészta összes hozzávalóját egy edénybe mérjük és összeállítjuk a tésztát, majd kb 10 percig dagasztjuk. Nem szükséges az élesztőt felfuttatni, valamint arra figyeljünk még, hogy a só közvetlenül az élesztővel ne érintkezzen.
Letakarva duplájára kelesztjük a tésztát.
Formázás, sütés:
A megkelt tésztát lisztezett felületen kb ujjnyi vastagra nyújtjuk és egy nagyobb formával kiszaggatjuk, majd a fánkok közepét egy kisebb formával kiszúrjuk. A maradék tésztát pár perc pihentetés után formázzuk.
Letakarva langyos helyen kb 30 percig kelesztjük.
A kelesztés után felmelegített, közepes hőmérsékletű olajban kisütjük először az egyik oldalát kb 3-4 perc alatt, majd megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük.
Papírtörlőre szedve lecsepegtetjük a fánkokról a felesleges olajat.
Díszítés:
A kisült és kihűlt fánkokat belemártjuk a felolvasztott csokiba vagy cukormázba és díszítjük különböző cukrokkal, durvára tört oreoval vagy csorgatunk rá csokit.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »










