Donut (amerikai fánk) recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg finomliszt
- 2,5 dkg friss élesztő vagy 1 cs szárított
- 1 nagy csipet só
- 5 dkg cukor
- 4,5 dkg vaj
- 1 cs vaníliás cukor
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 40 ml rum
- kb 2 dl tej
Sütéshez:
- bő étolaj
Tetejére:
- olvasztott csoki és különböző szóró és díszítő cukrok
- vagy cukormáz
Elkészítése:
Tészta:
A tészta összes hozzávalóját egy edénybe mérjük és összeállítjuk a tésztát, majd kb 10 percig dagasztjuk. Nem szükséges az élesztőt felfuttatni, valamint arra figyeljünk még, hogy a só közvetlenül az élesztővel ne érintkezzen.
Letakarva duplájára kelesztjük a tésztát.
Formázás, sütés:
A megkelt tésztát lisztezett felületen kb ujjnyi vastagra nyújtjuk és egy nagyobb formával kiszaggatjuk, majd a fánkok közepét egy kisebb formával kiszúrjuk. A maradék tésztát pár perc pihentetés után formázzuk.
Letakarva langyos helyen kb 30 percig kelesztjük.
A kelesztés után felmelegített, közepes hőmérsékletű olajban kisütjük először az egyik oldalát kb 3-4 perc alatt, majd megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük.
Papírtörlőre szedve lecsepegtetjük a fánkokról a felesleges olajat.
Díszítés:
A kisült és kihűlt fánkokat belemártjuk a felolvasztott csokiba vagy cukormázba és díszítjük különböző cukrokkal, durvára tört oreoval vagy csorgatunk rá csokit.