Donut (amerikai fánk)

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Donut (amerikai fánk)

Hozzávalók:
Tészta:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg friss élesztő vagy 1 cs szárított
  • 1 nagy csipet só
  • 5 dkg cukor
  • 4,5 dkg vaj
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 3 tojássárgája
  • 40 ml rum
  • kb 2 dl tej

Sütéshez:

  • bő étolaj

Tetejére:

  • olvasztott csoki és különböző szóró és díszítő cukrok
  • vagy cukormáz

Elkészítése:

Tészta:

A tészta összes hozzávalóját egy edénybe mérjük és összeállítjuk a tésztát, majd kb 10 percig dagasztjuk. Nem szükséges az élesztőt felfuttatni, valamint arra figyeljünk még, hogy a só közvetlenül az élesztővel ne érintkezzen.

Letakarva duplájára kelesztjük a tésztát.

Formázás, sütés:

A megkelt tésztát lisztezett felületen kb ujjnyi vastagra nyújtjuk és egy nagyobb formával kiszaggatjuk, majd a fánkok közepét egy kisebb formával kiszúrjuk. A maradék tésztát pár perc pihentetés után formázzuk.

Letakarva langyos helyen kb 30 percig kelesztjük.

A kelesztés után felmelegített, közepes hőmérsékletű olajban kisütjük először az egyik oldalát kb 3-4 perc alatt, majd megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük.

Papírtörlőre szedve lecsepegtetjük a fánkokról a felesleges olajat.

Díszítés:

A kisült és kihűlt fánkokat belemártjuk a felolvasztott csokiba vagy cukormázba és díszítjük különböző cukrokkal, durvára tört oreoval vagy csorgatunk rá csokit.