Dédi szilvásgombóca recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tészta:
- 1 kg hámozott, kockákra vágott burgonya (újkrumpli nem jó hozzá!)
- kb 25 dkg rétesliszt
- egy nagy csipet só
Töltelék:
- magozott szilva
- fahéjas kristálycukor
Forgatáshoz:
- étolaj
- zsemlemorzsa
Elkészítése:
A burgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, majd még melegen áttörjük és kihűtjük.
A kihűlt burgonyához hozzádjuk a lisztet és a sót (nem kell hozzá sem tojás, sem zsiradék!), majd jó sokáig gyúrjuk. Amikor már nem ragad sem a kezünkhöz, sem az edényhez, valamint jól összeállt, kész is a tészta.
A kész tésztát enyhén lisztezett felületen kb fél ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd négyzetekre vágjuk. Ha kisebb gombócokat szeretnénk, akkor felezett szilvát, ha nagyobbakat, akkor egész szilvát töltünk a gombócba. A szilvamag helyére fahéjas cukrot teszünk, majd a tészta sarkait összefogjuk és gomboccá formázzuk az egészet.
Egy nagy edényben vizet forralunk, majd ha felforrt, beletesszük a gombócokat és várunk amíg feljönnek a víz felszínére, innen még 4-5 percig főzzük. Egyszerre ne tegyünk sok gombócot a vízbe!
Közben 2-3 ek olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, a kész gombócokat a morzsába szedjük és megforgatjuk benne.
Porcukorral vagy fahéjas porcukorral megszórva tálalhatjuk.
A gombócokat befőttel is elkészíthetjük, de tölthetünk bele barackot, esetleg párolt almát is.
Nézd meg videón is:
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Egészséges, zöldséges fogások – gyors vacsorák hús nélkül
Ha valami könnyed, mégis tápláló fogásra vágysz, nem kell lemondanod az íze
Tovább olvasom »
10 klasszikus péksütemény recept – reggelire, uzsonnára, vendégvárónak
A legfinomabb péksütik mindig azok, amik gyerekkorunk illatát idézik. Ezek
Tovább olvasom »
Egy alapanyag, 12 recept – így készítsd el a csirkemellet változatosan
A csirkemell sosem volt még ennyire változatos! Ezek a receptek megmutatják
Tovább olvasom »
Gyors, krémes, csokis és gyümölcsös desszertek egy helyen
Egy gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz? Ezek a receptek
Tovább olvasom »
8 rizsfelfújt és rizskoch recept – klasszikus, gyümölcsös, kakaós változatok
Puha, illatos, nosztalgikus – a rizsfelfújt és a rizskoch azok az édes fogá
Tovább olvasom »
12 frissítő gyümölcsleves recept – krémesen, joghurttal, klasszikusan
Nincs is jobb egy hűsítő gyümölcslevesnél a nyári melegben! Ezek a krémes,
Tovább olvasom »