Dédi szilvásgombóca recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 1 kg hámozott, kockákra vágott burgonya (újkrumpli nem jó hozzá!)
- kb 25 dkg rétesliszt
- egy nagy csipet só
Töltelék:
- magozott szilva
- fahéjas kristálycukor
Forgatáshoz:
- étolaj
- zsemlemorzsa
Elkészítése:
A burgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, majd még melegen áttörjük és kihűtjük.
A kihűlt burgonyához hozzádjuk a lisztet és a sót (nem kell hozzá sem tojás, sem zsiradék!), majd jó sokáig gyúrjuk. Amikor már nem ragad sem a kezünkhöz, sem az edényhez, valamint jól összeállt, kész is a tészta.
A kész tésztát enyhén lisztezett felületen kb fél ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd négyzetekre vágjuk. Ha kisebb gombócokat szeretnénk, akkor felezett szilvát, ha nagyobbakat, akkor egész szilvát töltünk a gombócba. A szilvamag helyére fahéjas cukrot teszünk, majd a tészta sarkait összefogjuk és gomboccá formázzuk az egészet.
Egy nagy edényben vizet forralunk, majd ha felforrt, beletesszük a gombócokat és várunk amíg feljönnek a víz felszínére, innen még 4-5 percig főzzük. Egyszerre ne tegyünk sok gombócot a vízbe!
Közben 2-3 ek olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, a kész gombócokat a morzsába szedjük és megforgatjuk benne.
Porcukorral vagy fahéjas porcukorral megszórva tálalhatjuk.
A gombócokat befőttel is elkészíthetjük, de tölthetünk bele barackot, esetleg párolt almát is.