Csokikrémes csiga recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tészta:
- 25 dkg finomliszt
- 25 dkg kenyérliszt (ha nincs, akkor helyette finomliszt)
- 1,5 csapott tk só
- 20 g friss élesztő
- 20 g vaníliás cukor
- 30 g cukor
- 150 ml tej
- 130-150 ml víz
Hajtogatáshoz:
- 150-200 g fagyasztott vaj
Töltelék:
- 100 g vaj
- 100 g ét vagy tejcsoki
- porcukor ha étcsoki használunk, ízlés szerint
- 3 ek cukrozatlan kakaópor (ha tejcsokit használunk, akkor mehet cukrozott is)
Tetejére:
- 1 enyhén felvert
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
A hajtogatásra szánt vajat a sütést megelőző nap betesszük a fagyasztóba.
Másnap a tejet 1 tk cukorral meglangyosítjuk és felfuttatjuk benne az élesztőt.
A liszteket, sót, maradék cukrot, vaníliás cukrot egy edénybe mérjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és elkezdjük összeállítani a tésztát. Dagasztás közben annyi vizet adunk hozzá, hogy jól formázható, az edénytől és a kezünktől is elváló tésztát kapjunk.
Letakarva duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán kb 60*40 cm-es téglalappá nyújtjuk és reszelünk az egész felületére a fagyos vajból. A tészta jobb szélét behajtjuk 2/3-ig, majd erre ráhajtjuk a bal szélét is. Az így kapott tésztacsíkra is reszelünk vajat, majd fenrtől lehajtjuk 2/3-ig, majd az alsó részét ráhajtjuk. Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük 1 órára.
Kivesszük a tésztát a hűtőből kivesszük, újra kinyújtjuk 60*40 cm-es téglalappá és újra hajtogatjuk ugyanúgy, mint az előbb. Újra becsomagoljuk és hűtőbe tesszük 1 órára.
Közben elkészítjük a tölteléket. A vajat és a csokit felolvasztjuk, majd elkeverjük benne a kakaóport (és ha szükséges porcukrot), majd hűvös helyre tesszük dermedni. Idő közben, ha nagyon megdermedne és nem kenhető, akkor alacsony lángon olvasszunk rajta egy keveset, hogy kenhető állagú legyen.
A tésztát kivesszük a hűtőből és lisztezett deszkán kinyújtjuk kb 0,5 cm vastagra. Egyenletesen rákenjük a tölteléket és feltekerjük. Ha a hosszabbik oldal mentén tekerjük fel, akkor több kisebb csigánk lesz, ha a rövidebbik oldala mentén, akkor kevesebb, de nagyobb csigát kapunk.
A csigákat sütőpapíros tepsire tesszük, letakarjuk és kb 30 percig kelesztjük. Közben a sütőt 220 fokra, alsó-felső sütéssel bemelegítjük.
A megkelt csigák tetejét és oldalát enyhén felvert tojással lekenjük. 10 percig sütjük a csigákat 220 fokon, majd újabb 10-12 percig sütjük 200 fokon.
Porcukorral megszórva tálalhatjuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 gyümölcsös süti, amitől a nyár még édesebb lesz
A nyár ízei egy tortában – friss, gyümölcsös, krémes sütemények, amik bárme
Tovább olvasom »
A fasírt is lehet különleges – 8 recept, amit imádni fogsz!
A fasírt igazi örök kedvenc – de ki mondta, hogy csak a klasszikus változat
Tovább olvasom »
Puha, krémes, gyümölcsös – 10 sütemény, amitől szebb lesz a hétvégéd
Egy finom házi sütemény mindig jó ötlet hétvégére – főleg, ha nem kell hozz
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.07.11. péntek
Ma egy igazi kényeztető menüvel készültünk! A napot egy selymes, sajtos-pór
Tovább olvasom »
12 mennyei tejberizses és rizspudingos desszert – klasszikustól a különlegesig
A tejberizs az a desszert, amit gyerekkorunk óta szeretünk – most viszont ú
Tovább olvasom »
12 szaftos sertésétel, amit a család minden tagja imádni fog
Ha valami igazán tartalmas, szaftos és magyaros fogásra vágysz, akkor ezek
Tovább olvasom »