Csíkos kalács recept
Ők is elkészítették
Elkészítése:
Az élesztőt cukros, langyos tejben felfuttatjuk.
A liszteket a sóval, cukorral összekeverjük. Hozzáadjuk a megkelt élesztőt, a tojást és a többi tejjel jól kidagasztjuk. Utolján adjuk hozzá az olvasztott vajat és szép hólyagosra dagasztjuk.
A tésztát két részre osztjuk. A kakaóport kevés vízzel összekeverjük és az egyik tészta buciba dolgozzuk.
Külön, letakarva kétszeresére kelesztjük a tésztákat.
A megkelt tésztákat lisztezett deszkára borítjuk, a barnát és a világosat is elfelezzük. Így 4 cipónk lesz.
Tepsi nagyságúra nyújtjuk (ha nincs hosszúkás, szögletes alakú forma, az sem baj, lehet tepsiben is sütni!).
A fehér tészta lesz alul, majd rátesszük a kakaós tésztát és feltekerjük. Sütőpapírral béleljük ki a tepsit és a kalácsot belehelyezzük.
Letakarjuk és addig kelesztjük újból, amíg a formát ki nem tölti.
Felvert tojássárgájával lekenjük és 180 fokra melegített sütőben 15 percig sütjük, majd visszavesszük a hőfokot 165-re, majd további 20 percig sütjük.
Ha pirulna teteje, alufóliával letakarjuk.