Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Cseresznyés/epres burgonyagombóc recept

Cseresznyés/epres burgonyagombóc
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó



  • Hozzávalók:

    • 50 dkg főtt, áttört, sárga burgonya
    • 2 ek vaj
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • só ízlés szerint
    • 6 ek finomliszt

    Az öntethez:

    • 30 dkg cseresznye
    • 2 ek barna cukor
    • 1 dl fehérbor
    • 1 kk őrölt szegfűszeg

    Töltelék:

    • kimagozott cseresznye
    • eper
    • fahéjas barna cukor

    Továbbá:

    • 8 ek zsemlemorzsa
    • 2 ek olvasztott vaj

    Tetejére:

    • vaníliás porcukor

    Elkészítése:

    Az megfőtt, kihűlt, áttört burgonyához lisztet, sót, tojássárgáját és puha vajat adunk, és sima tésztát gyúrunk belőle.

    Egy fazékban sós vizet forralunk. Egy serpenyőben szárazon megpirítunk 8 ek zsemlemorzsát.

    A cseresznyét kimagozzuk, az epret megmossuk lecsumázzuk.

    Kb. 2 evőkanál vajat egy serpenyőben felolvasztunk. Félretesszük. A tésztát ketté osztjuk, majd kinyújtjuk 0,5 cm vastagra, és négyzeteket vágunk.

    A cseresznyéből teszünk a közepébe, és fahéjas barna cukorral ízesítjük . Helyes kis gombócokat formázunk belőle, és a forrásban lévő sós vízben kifőzzük őket. Egyszerre ne sokat ( kb. 6 db-ot). Ha feljönnek a víz felszínére 1-2 perc után szűrőkanállal kiszedjük, és az olvasztott vajban megforgatjuk, majd a száraz pirított morzsában meghempergetjük.

    Ugyanígy járunk el az epressel is, csak nagyobbacska gombócokat készítünk, és nincs benne ízesítés, csak a gyümölcs aromája. Öntetet kínálunk mellé, és megszórjuk vaníliás porcukorral.

    Öntet készítése:

    A gyümölcsöt kimagozzuk, és a cukorral, fűszerrel, borral sűrűre főzzük, majd a levét átszűrjük, és ezzel öntjük le a gombócokat. Lehet más gyümölcsöt is használni (például szilvát, epret, ribizlit, meggyet, stb.), és akár fagyasztottból is készülhet.

    Az öntetet tovább sűríthetjük étkezési keményítővel, amit 1 ek vízzel elkeverünk, és a sziruphoz adjuk. Pár percig főzzük, hogy elérjük a kellő sűrű öntetnek való állagot.

    A cseresznyés/epres burgonyagombóc kalória és tápérték tartalma:

    Kalória: 141 kcal
    Fehérje: 2 g
    Szénhidrát: 23 g
    Zsír: 4 g
    Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá