Cseresznyés/epres burgonyagombóc

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Cseresznyés/epres burgonyagombóc

Hozzávalók:

  • 50 dkg főtt, áttört, sárga burgonya
  • 2 ek vaj
  • 1 tojássárgája
  • só ízlés szerint
  • 6 ek finomliszt

Az öntethez:

  • 30 dkg cseresznye
  • 2 ek barna cukor
  • 1 dl fehérbor
  • 1 kk őrölt szegfűszeg

Töltelék:

  • kimagozott cseresznye
  • eper
  • fahéjas barna cukor

Továbbá:

  • 8 ek zsemlemorzsa
  • 2 ek olvasztott vaj

Tetejére:

  • vaníliás porcukor

Elkészítése:

Az megfőtt, kihűlt, áttört burgonyához lisztet, sót, tojássárgáját és puha vajat adunk, és sima tésztát gyúrunk belőle.

Egy fazékban sós vizet forralunk. Egy serpenyőben szárazon megpirítunk 8 ek zsemlemorzsát.

A cseresznyét kimagozzuk, az epret megmossuk lecsumázzuk.

Kb. 2 evőkanál vajat egy serpenyőben felolvasztunk. Félretesszük. A tésztát ketté osztjuk, majd kinyújtjuk 0,5 cm vastagra, és négyzeteket vágunk.

A cseresznyéből teszünk a közepébe, és fahéjas barna cukorral ízesítjük . Helyes kis gombócokat formázunk belőle, és a forrásban lévő sós vízben kifőzzük őket. Egyszerre ne sokat ( kb. 6 db-ot). Ha feljönnek a víz felszínére 1-2 perc után szűrőkanállal kiszedjük, és az olvasztott vajban megforgatjuk, majd a száraz pirított morzsában meghempergetjük.

Ugyanígy járunk el az epressel is, csak nagyobbacska gombócokat készítünk, és nincs benne ízesítés, csak a gyümölcs aromája. Öntetet kínálunk mellé, és megszórjuk vaníliás porcukorral.

Öntet készítése:

A gyümölcsöt kimagozzuk, és a cukorral, fűszerrel, borral sűrűre főzzük, majd a levét átszűrjük, és ezzel öntjük le a gombócokat. Lehet más gyümölcsöt is használni (például szilvát, epret, ribizlit, meggyet, stb.), és akár fagyasztottból is készülhet.

Az öntetet tovább sűríthetjük étkezési keményítővel, amit 1 ek vízzel elkeverünk, és a sziruphoz adjuk. Pár percig főzzük, hogy elérjük a kellő sűrű öntetnek való állagot.