Hozzávalók:
Az öntethez:
Töltelék:
Továbbá:
Tetejére:
Elkészítése:
Az megfőtt, kihűlt, áttört burgonyához lisztet, sót, tojássárgáját és puha vajat adunk, és sima tésztát gyúrunk belőle.
Egy fazékban sós vizet forralunk. Egy serpenyőben szárazon megpirítunk 8 ek zsemlemorzsát.
A cseresznyét kimagozzuk, az epret megmossuk lecsumázzuk.
Kb. 2 evőkanál vajat egy serpenyőben felolvasztunk. Félretesszük. A tésztát ketté osztjuk, majd kinyújtjuk 0,5 cm vastagra, és négyzeteket vágunk.
A cseresznyéből teszünk a közepébe, és fahéjas barna cukorral ízesítjük . Helyes kis gombócokat formázunk belőle, és a forrásban lévő sós vízben kifőzzük őket. Egyszerre ne sokat ( kb. 6 db-ot). Ha feljönnek a víz felszínére 1-2 perc után szűrőkanállal kiszedjük, és az olvasztott vajban megforgatjuk, majd a száraz pirított morzsában meghempergetjük.
Ugyanígy járunk el az epressel is, csak nagyobbacska gombócokat készítünk, és nincs benne ízesítés, csak a gyümölcs aromája. Öntetet kínálunk mellé, és megszórjuk vaníliás porcukorral.
A gyümölcsöt kimagozzuk, és a cukorral, fűszerrel, borral sűrűre főzzük, majd a levét átszűrjük, és ezzel öntjük le a gombócokat. Lehet más gyümölcsöt is használni (például szilvát, epret, ribizlit, meggyet, stb.), és akár fagyasztottból is készülhet.
Az öntetet tovább sűríthetjük étkezési keményítővel, amit 1 ek vízzel elkeverünk, és a sziruphoz adjuk. Pár percig főzzük, hogy elérjük a kellő sűrű öntetnek való állagot.