Császármorzsa darával és liszttel recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 25 dkg búzadara
- 15 dkg finomliszt
- 6 dl tej
- 10 dkg mazsola
- rum vagy aroma a mazsola áztatásához 4-5 cl
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 cs vaníliás cukor vagy egy vaníliarúd kikapart belseje
- kb 16 dkg kristálycukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 narancs reszelt héja
- 10 dkg vaj a sütéshez (2*5 dkg)
- porcukor a szóráshoz
Elkészítése:
A búzadarát, a lisztet, a vaníliás cukrot vagy a vaníiarúd kikapart belsejét a tejben tejben csomómentesre keverjük.
A mazsolát beáztatjuk a rumba.
Amasszát legalább 1 órát pihentetjük, de egy éjszakán át is maradhat a hűtőben. Időnként átkeverjük, hogy a búzadara meg tudjon dagadni.
A tojásokat szétválasztjuk és a tojásfehérjéket késhegynyi sóval félkemény habbá verünk, de félúton kb 6-8 dkg kristálycukrot hozzákeverünk és kemény habbá verjük. A tojássárgáka kb. 6-8 dkg kristálycukorral habosra keverjük.
A tésztába keverjük a felvert tojássárgákat, a beáztatott mazsolát a levével együtt, a citrom és narancshéjat és óvatosan beleforgatjuk a felvert habot is.
Két adagban sütjük ki a masszát, így először 5 dkg vajat olvasztunk nagy serpenyőben és a a tészta felét beleöntjük. Lassú tűzön, időnként átforgatva kisebb vagy nagyobb darabokra hagyva megsütjük. Tálba szedjük és folytatjuk ugyanígy a tészta másik felével is.
Porcukorral meghintjük. Ehetjük lekvárral, leönthetjük szörppel vagy főzhetünk csokiszószt és hozzá.
Egy tartalmas leves után kiváló második fogásnak is vagy csak külön édességnek elkészíthetjük, ki, hogyan szereti.
Jó étvágyat kívánok!