Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Cifra kalács recept

Cifra kalács
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 40 dkg finomliszt
    • 0,7 dl langyos tej (70 ml)
    • 150 g natúr joghurt
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • csipet só
    • 4 púpos ek kristálycukor (vagy ízlés szerint)
    • 5 dkg puha vaj
    • 3 dkg friss élesztő
    • 2 ek cukrozatlan kakaópor
    • 1-2 ek tej

    Tetejére:

    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 1 tk kristálycukor
    • 1 tk tej

    Elkészítése:

    A langyos tejbe beleteszünk 1 ek cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük és hagyjuk felfutni.

    A liszthez hozzákeverjük a maradék cukrot és a sót. Hozzáadjuk a tojást a puha vajat és a joghurtot, valamint a felfutott élesztőt. Lágy, rugalmas tésztát dagasztunk. Takarjuk le konyharuhával és meleg helyen kelesszük duplájára.

    A megkelt tésztát osszuk 3 egyenlő részre.

    Az egyikbe gyúrjunk bele 2 ek kakaóport és 1-2 ek tejet. (Annyi tejet adjunk hozzá, hogy a tészta lágysága és rugalmassága megmaradjon.) A kakaós tésztát két részre osztjuk.

    Az egyik világos tésztát és az egyik kakaósat enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki téglalap alakúra. A kakaós tésztát tegyük rá a világos tésztára, kicsit együtt is sodorjuk át majd a hosszabbik oldalánál kezdve tekerjük fel.

    A másik 2 tésztát is nyújtsuk ki, de ezúttal a kakaós kerüljön alulra. Ezt is tekerjük fel. A 2 tésztát kissé kihúzzuk, hogy hosszabb legyen, mint a sütőforma. A 2 szálat fonjuk össze, majd tegyük bele a sütőpapírral kibélelt kalácsformába.

    A tojássárgáját a cukorral és a tejjel keverjük el és kenjük meg vele a kalácsot. 20 percet pihentessük még a tésztát, közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

    A forró sütőbe téve kb. 30 perc alatt süssük szép pirosra.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá