Hozzávalók:
Tetejére:
Elkészítése:
A langyos tejbe beleteszünk 1 ek cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük és hagyjuk felfutni.
A liszthez hozzákeverjük a maradék cukrot és a sót. Hozzáadjuk a tojást a puha vajat és a joghurtot, valamint a felfutott élesztőt. Lágy, rugalmas tésztát dagasztunk. Takarjuk le konyharuhával és meleg helyen kelesszük duplájára.
A megkelt tésztát osszuk 3 egyenlő részre.
Az egyikbe gyúrjunk bele 2 ek kakaóport és 1-2 ek tejet. (Annyi tejet adjunk hozzá, hogy a tészta lágysága és rugalmassága megmaradjon.) A kakaós tésztát két részre osztjuk.
Az egyik világos tésztát és az egyik kakaósat enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki téglalap alakúra. A kakaós tésztát tegyük rá a világos tésztára, kicsit együtt is sodorjuk át majd a hosszabbik oldalánál kezdve tekerjük fel.
A másik 2 tésztát is nyújtsuk ki, de ezúttal a kakaós kerüljön alulra. Ezt is tekerjük fel. A 2 tésztát kissé kihúzzuk, hogy hosszabb legyen, mint a sütőforma. A 2 szálat fonjuk össze, majd tegyük bele a sütőpapírral kibélelt kalácsformába.
A tojássárgáját a cukorral és a tejjel keverjük el és kenjük meg vele a kalácsot. 20 percet pihentessük még a tésztát, közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A forró sütőbe téve kb. 30 perc alatt süssük szép pirosra.