Cifra kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 40 dkg finomliszt
  • 0,7 dl langyos tej (70 ml)
  • 150 g natúr joghurt
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 4 púpos ek kristálycukor (vagy ízlés szerint)
  • 5 dkg puha vaj
  • 3 dkg friss élesztő
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor
  • 1-2 ek tej

Tetejére:

  • 1 tojássárgája
  • 1 tk kristálycukor
  • 1 tk tej

Elkészítése:

A langyos tejbe beleteszünk 1 ek cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük és hagyjuk felfutni.

A liszthez hozzákeverjük a maradék cukrot és a sót. Hozzáadjuk a tojást a puha vajat és a joghurtot, valamint a felfutott élesztőt. Lágy, rugalmas tésztát dagasztunk. Takarjuk le konyharuhával és meleg helyen kelesszük duplájára.

A megkelt tésztát osszuk 3 egyenlő részre.

Az egyikbe gyúrjunk bele 2 ek kakaóport és 1-2 ek tejet. (Annyi tejet adjunk hozzá, hogy a tészta lágysága és rugalmassága megmaradjon.) A kakaós tésztát két részre osztjuk.

Az egyik világos tésztát és az egyik kakaósat enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki téglalap alakúra. A kakaós tésztát tegyük rá a világos tésztára, kicsit együtt is sodorjuk át majd a hosszabbik oldalánál kezdve tekerjük fel.

A másik 2 tésztát is nyújtsuk ki, de ezúttal a kakaós kerüljön alulra. Ezt is tekerjük fel. A 2 tésztát kissé kihúzzuk, hogy hosszabb legyen, mint a sütőforma. A 2 szálat fonjuk össze, majd tegyük bele a sütőpapírral kibélelt kalácsformába.

A tojássárgáját a cukorral és a tejjel keverjük el és kenjük meg vele a kalácsot. 20 percet pihentessük még a tésztát, közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A forró sütőbe téve kb. 30 perc alatt süssük szép pirosra.