Aranygaluska vaníliamártással recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 25 dkg liszt
- 5 dkg margarin
- 2 dkg élesztő
- 5 dkg cukor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1,5 dl tej
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja
Továbbá:
- 10 dkg dió
- 10 dkg cukor
- 25 dkg margarin
Mártáshoz:
- 1 l tej
- 1 csomag vaníliás puding
- 3 evőkanál cukor
Elkészítése:
Az élesztőt 2 dkg cukorral, 1,5 dl langyos tejben felfuttatjuk. A lisztből, margarinból, tojásból, reszelt citrom héjból, maradék cukorral, csipet sóval és a felfuttatott élesztővel tésztát dagasztunk. Fél órát meleg helyen kelesztjük.
Ha megkelt hosszú, 2-3 cm átmérőjű hengereket sodrunk a tésztából és 2 cm-es darabokra szeleteljük.
A diót ledaráljuk és a cukorral összekeverjük. A tésztaszeleteket egyenként az olvasztott margarinba mártjuk, majd a diós-cukorban megforgatjuk és kikent tepsibe tesszük. A maradék diót a tetejére szórjuk. A tepsiben is fél órát kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük, és 170 fokon (gázsütőben 2 fokozat) 30 perc alatt készre sütjük.
A pudingport simára keverjük a cukorral és kevés tejjel, majd a maradék tejet is hozzáönzjük és folyamatos keverés mellett felfőzzük.
A megsült galuskákat a mártással tálaljuk.