Aranygaluska vaníliamártással

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
110 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Aranygaluska vaníliamártással

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg margarin
  • 2 dkg élesztő
  • 5 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1,5 dl tej
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja

Továbbá:

  • 10 dkg dió
  • 10 dkg cukor
  • 25 dkg margarin

Mártáshoz:

  • 1 l tej
  • 1 csomag vaníliás puding
  • 3 evőkanál cukor

 

Elkészítése:

Az élesztőt 2 dkg cukorral, 1,5 dl langyos tejben felfuttatjuk. A lisztből, margarinból, tojásból, reszelt citrom héjból, maradék cukorral, csipet sóval és a felfuttatott élesztővel tésztát dagasztunk. Fél órát meleg helyen kelesztjük.

Ha megkelt hosszú, 2-3 cm átmérőjű hengereket sodrunk a tésztából és 2 cm-es darabokra szeleteljük.

A diót ledaráljuk és a cukorral összekeverjük. A tésztaszeleteket egyenként az olvasztott margarinba mártjuk, majd a diós-cukorban megforgatjuk és kikent tepsibe tesszük. A maradék diót a tetejére szórjuk. A tepsiben is fél órát kelesztjük.

A sütőt előmelegítjük, és 170 fokon (gázsütőben 2 fokozat) 30 perc alatt készre sütjük.

A pudingport simára keverjük a cukorral és kevés tejjel, majd a maradék tejet is hozzáönzjük és folyamatos keverés mellett felfőzzük.

A megsült galuskákat a mártással tálaljuk.