Sült burgonya, chilis babbal töltve recept
Hozzávalók:
- 6 db nagyobb burgonya
- 40 dkg darált marhahús
- 3 kiskanál chilis bab fűszerkeverék
- 1 fej vöröshagyma
- 70 g paradicsompüré
- 240 g vegyes babkonzerv
- 240 g chilis babkonzerv
- 20 dkg fagyasztott kukorica
- 5 dkg 80%-os étcsoki
Sajtszószhoz
- 15 dkg cheddar sajt vagy bármilyen más jól olvadó sajt
- 1,5 dl tej
- 1 teáskanál kukoricakeményítő
- 1 csipet cayenne bors (opcionális)
Tálaláshoz
- ízlés szerint reszelt sajt vagy sajtszósz
- ízlés szerint tejföl
- ízlés szerint chili paprika
Elkészítése:
A burgonyákat mossuk meg, majd töröljük szárazra. Rakjuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd villával szurkáljuk meg minden oldalukról.
Locsoljuk meg olívaolajjal, majd rakjuk előmelegített sütőbe. 180C°, kb. 45-55 perc alatt süssük készre.
A hagymát dinszteljük meg és adjuk hozzá a paradicsompürét.
A darált marhahúst adjuk a paradicsomos alaphoz és pirítsuk le, majd szórjuk meg a fűszerkeverékkel.
Hagyjuk, hogy a hús kiengedje a saját levét és abban párolodjon meg.
Amikor a hús megpárolódott, tegyük hozzá a kukoricát, babot és a csokit. Főzzük jó sűrűre a babragut.
Főzés közben ízesítsük sóval, borssal.
A megsült, kihűlt burgonyák belsejét egy kanál segítségével vájjuk ki, majd sózzuk meg belülről. Ezután töltsük meg chillis babbal.
Készítsük el a sajtszószt:
A tejet és a keményítőt keverjük simára. Adjuk hozzá a reszelt sajtot.
Kevergetve főzzük sűrűre, kb. 2-3 perc alatt.
A bab tetejére rakjunk a sajt szószból, vagy a reszelt sajtból, majd előmelegített sütőben 170C° kb. 8-12 percig süssük, amíg a sajt ráolvad.
Tálaláskor locsoljuk meg tejföllel és szórjuk meg chili paprikáva
Tipp:
Tipp: a sajtszószt érdemes hidegen, kicsit merev állapotban a babragu tetejére rakni, mert így nem fog a sütés alatt szétfolyni teljesen. A kivájt burgonya belsejét felhasználhatjuk pogácsába vagy készíthetünk belőle burgonya krokettet.