Gulyás leves recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kg marhahús
- 2 db sertés oldalas
- 100 g szalonna vagy egy jó evőkanál zsír
- 250 g vöröshagyma
- 3 szál sárgarépa
- 2 szál petrezselyemgyökér
- 1 nagy tv paprika
- 3 paradicsom
- 1 nagy evőkanál pirospaprika
- 2 babérlevél
- só, bors, friss erőspaprika darálva
- 700 g krumpli
- lehet még tenni köménymagot, fokhagymát
Elkészítése:
A zöldségeket hámozzuk meg és vágjuk ízlés szerinti méretűre. A szalonnát és a húst vágjuk apró darabokra.
Pirítsuk meg a szalonát, majd adjuk hozzá az apróra kockázott hagymát és pár csepp (olíva)olajat, így nem fog füstölni vagy megégni.
Adjuk hozzá a kockára vágott húst, az oldalast és pároljuk addig, amíg a hús ki nem fehéredik, majd szórjuk rá a pirospaprikát és pirítsuk egy percig (ne tovább mert keserű lesz).
Most hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát és petrezselymet, a kis kockára vágott paprikát, a meghámozott és kockára vágott paradicsomot, az erős paprikát és a babérlevelet.
Öntsük fel hideg vízzel úgy, hogy jól ellepje és lassù tűzön főzzük 2-3 órán át. Ha kell pótoljuk a vizet főzés közben úgy, hogy a hús mindig legyen ellepve.
Mikor a hús megpuhult, hozzáadjuk a kockára vágott krumplit és azt is puhára főzzük.
Tálaljuk egy jó adag tejföllel.