Gulyás leves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
200 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Gulyás leves

Hozzávalók:

  • 1 kg marhahús
  • 2 db sertés oldalas
  • 100 g szalonna vagy egy jó evőkanál zsír
  • 250 g vöröshagyma
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 szál petrezselyemgyökér
  • 1 nagy tv paprika
  • 3 paradicsom
  • 1 nagy evőkanál pirospaprika
  • 2 babérlevél
  • só, bors, friss erőspaprika darálva
  • 700 g krumpli
  • lehet még tenni köménymagot, fokhagymát

Elkészítése:

A zöldségeket hámozzuk meg és vágjuk ízlés szerinti méretűre. A szalonnát és a húst vágjuk apró darabokra.

Pirítsuk meg a szalonát, majd adjuk hozzá az apróra kockázott hagymát és pár csepp (olíva)olajat, így nem fog füstölni vagy megégni.

Adjuk hozzá a kockára vágott húst, az oldalast és pároljuk addig, amíg a hús ki nem fehéredik, majd szórjuk rá a pirospaprikát és pirítsuk egy percig (ne tovább mert keserű lesz).

Most hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát és petrezselymet, a kis kockára vágott paprikát, a meghámozott és kockára vágott paradicsomot, az erős paprikát és a babérlevelet.

Öntsük fel hideg vízzel úgy, hogy jól ellepje és lassù tűzön főzzük 2-3 órán át. Ha kell pótoljuk a vizet főzés közben úgy, hogy a hús mindig legyen ellepve.

Mikor a hús megpuhult, hozzáadjuk a kockára vágott krumplit és azt is puhára főzzük.

Tálaljuk egy jó adag tejföllel.