Vöröslencse leves (dhal) recept
Hozzávalók:
- 1 csésze vöröslencse
- 5 csésze víz
- 2 tk ghí
- 1 tk római kömény
- 1 tk fekete mustármag
- 1 csipet asafoetida
- 2 nagy gerezd fokhagyma apróra vágva
- 5 currylevél frissen vagy szárítva
- 1 kis marék korianderlevél apróra vágva
- 1/2 tk kurkuma
- 1 tk masala por
- 1/2 tk só
Elkészítése:
Alaposan mosd meg a vöröslencsét vagy akár be is áztathatod éjszakára.
Tedd a lencsét egy fazékba 4 csésze vízzel és forrald fel. Főzd közepes lángon, fedő nélkül főzd 30 percig. Esetleg keverd meg néha, nehogy leégjen az alja, majd 30 perc után tegyél hozzá még 1 csésze vizet és főzd tovább 15-20 percig, vagy amíg a vöröslencse meg nem puhul.
Egy másik edényben melegítsd fel a ghít, majd tedd bele a mustármagot, a római köményt és az asafoetidát egy pillanatra és amikor a fűszerek kipattannak, tedd hozzá a fokhagymát és enyhén pirítsd meg. Add hozzá a curry leveleket, koriandert, kurkumát, a masala port és keverd össze.
A fűszerkevereket tedd át a levesbe és add hozzá a sót és az utolsó csésze víz egy részét vagy egészét, attól függően, hogy milyen sűrűre szeretnéd a levest. Végül még 2 percig forrald.
Chapatival, basmati rizzsel, purival vagy kenyérrel tálalhatod és friss korianderrel díszítheted a tetjét.
Jó étvágyat kívánok!