Vöröslencse leves (dhal)

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 csésze vöröslencse
  • 5 csésze víz
  • 2 tk ghí
  • 1 tk római kömény
  • 1 tk fekete mustármag
  • 1 csipet asafoetida
  • 2 nagy gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 5 currylevél frissen vagy szárítva
  • 1 kis marék korianderlevél apróra vágva
  • 1/2 tk kurkuma
  • 1 tk masala por
  • 1/2 tk só

Elkészítése:

Alaposan mosd meg a vöröslencsét vagy akár be is áztathatod éjszakára.

Tedd a lencsét egy fazékba 4 csésze vízzel és forrald fel. Főzd közepes lángon, fedő nélkül főzd 30 percig. Esetleg keverd meg néha, nehogy leégjen az alja, majd 30 perc után tegyél hozzá még 1 csésze vizet és főzd tovább 15-20 percig, vagy amíg a vöröslencse meg nem puhul.

Egy másik edényben melegítsd fel a ghít, majd tedd bele a mustármagot, a római köményt és az asafoetidát egy pillanatra és amikor a fűszerek kipattannak, tedd hozzá a fokhagymát és enyhén pirítsd meg. Add hozzá a curry leveleket, koriandert, kurkumát, a masala port és keverd össze.

A fűszerkevereket tedd át a levesbe és add hozzá a sót és az utolsó csésze víz egy részét vagy egészét, attól függően, hogy milyen sűrűre szeretnéd a levest. Végül még 2 percig forrald.

Chapatival, basmati rizzsel, purival vagy kenyérrel tálalhatod és friss korianderrel díszítheted a tetjét.

Jó étvágyat kívánok!