Tejszínes, tárkonyos raguleves recept
Hozzávalók:
- 35 dkg pulykamell
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 szál sárgarépa
- 1 szál petrezselyem gyökér
- 1/4 karalábé
- 1/4 zeller
- 100 g zöldborsó
- 2 kk mustár
- fél citrom leve
- 120 g tejföl
- 1 ek liszt
- 200 ml főzőtejszín
- tárkony ízlés szerint
- vegeta ízlés szerint
- petrezselyemzöld ízlés szerint
Elkészítése:
A húst kisebb kockára vágom.
A hagymát apróra kockázom, a fokhagymát összezúzom. A zöldségeket megpucolom. A répát és a petrezselyem gyökeret karikára vágom, a zellert és a karalábét felkockázom. A petrezselyemzöldet felaprítom.
Egy lábosban kevés olajon megdínsztelem a hagymát, majd rárakom a fokhagymát. Vigyázzunk le ne égjen a fokhagyma! Ekkor rárakom a húst és fehéredésig pirítom.
A zöldborsó kivételével belerakom a zöldségeket. Pár lercig szoktam hagyni párolódni. Ekkor felöntöm kb másfél liter vízzel. Hozzáadom a tárkonyt, petrezselyemzöldet, ételízesítőt (nálam négy csapott kiskanál) és egy leveskockát). Persze ez ízlés kérdése.
Így főzöm nagyjából fél órán át. Háromnegyed óra múlva belerakom a mustárt, a zöldborsót és a fél citrom levét.
A tejfölt és a lisztet elkeverem, ehhez veszek ki két kisebb merőkanállal a levesből és csomómentesre keverem, majd hozzáadom a leveshez. Így főzöm további 10 percig.
Legvégül hozzáöntöm a tejszínt és ezzel is hagyom forrni kb 15 percet.
Gríz vagy vajgaluskával találom.