Sütőtök krémleves recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kg sütőtök
- 2 krumpli
- fél szál poréhagyma
- 1 kis fej lilahagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 húsleveskocka vagy 1,5 l húslevesalaplé
- só, bors ízlés szerint
- 2 dl főzőtejszín
- 10 dkg pirított héj nélküli tökmag
Elkészítése:
A sütőtököt feldaraboljuk, kimagozzuk, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük és 180 fokos, előmelegített sütőben megsütjük.
Amíg sül a tök, addig elkészítjük az alaplevet.
A hagymákat és krumplit megtisztítjuk felaprítjuk. Az olajat felforrósítjuk és megfonnyasztjuk rajta a hagymát és sózzuk, borsozzuk. Felengedjük a húslevesalaplével, belerakjuk a krumplit és puhára főzzük.
Ha meg sült a tök, kikaparjuk a héjából összetörjük villával, majd a leveshez adjuk.
Felforraljuk az egészet, majd botmixerrel krémesre pürésítjük. Visszatesszük a tűzre és felforraljuk, majd beleöntjük a tejszínt, elkeverjük, majd ha újra felforr a leves akkor el is készült.
Pirított héj nélküli tökmaggal kínáljuk. (Ha nyers a tökmag, akkor száraz serpenyőben pirítsuk meg.)