Sütőtök krémleves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg sütőtök
  • 2 krumpli
  • fél szál poréhagyma
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 húsleveskocka vagy 1,5 l húslevesalaplé
  • só, bors ízlés szerint
  • 2 dl főzőtejszín
  • 10 dkg pirított héj nélküli tökmag

Elkészítése:

A sütőtököt feldaraboljuk, kimagozzuk, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük és 180 fokos, előmelegített sütőben megsütjük.

Amíg sül a tök, addig elkészítjük az alaplevet.

A hagymákat és krumplit megtisztítjuk felaprítjuk. Az olajat felforrósítjuk és megfonnyasztjuk rajta a hagymát és sózzuk, borsozzuk. Felengedjük a húslevesalaplével, belerakjuk a krumplit és puhára főzzük.

Ha meg sült a tök, kikaparjuk a héjából összetörjük villával, majd a leveshez adjuk.

Felforraljuk az egészet, majd botmixerrel krémesre pürésítjük. Visszatesszük a tűzre és felforraljuk, majd beleöntjük a tejszínt, elkeverjük, majd ha újra felforr a leves akkor el is készült.

Pirított héj nélküli tökmaggal kínáljuk. (Ha nyers a tökmag, akkor száraz serpenyőben pirítsuk meg.)