Csirke raguleves kapros túrógombóccal recept
Hozzávalók:
- 1 csirke apróléka belsőséggel együtt (máj, szív)
- 2 nagy szál sárgarépa felkarikázva
- 1 nagy szál fehérrépa felkarikázva
- 2 nagy szál újhagyma felkarikázva
- 10 dkg zeller felkockázva
- 10 dkg karalábé felkockázva
- 25 dkg zöldborsó
- pár rózsa brokkoli
- 1 paradicsom
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 csokor friss kapor
- 10 szem szemes bors
- csipetnyi lestyán
- citromlé
- 2 dl tejszín
- 25 dkg túró
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 evőkanál búzadara
- só
Elkészítése:
A csirkeaprólékot hideg vízben feltesszük főni, hozzáadjuk a sót és a borsot. Közben a zöldségeket – sárgarépát, fehérrépát, zellert és karalábét – kevés vajon megdinszteljük.
Amikor a leves habozni kezd, leszedjük a habot, és a lángot mérsékeljük. Miután már nem képződik több hab, hozzáadjuk a dinsztelt zöldségeket, valamint a brokkolit, paradicsomot és fokhagymát. A levest addig főzzük, míg a csirke elkezd puhulni.
Ezután elkészítjük a túrógombócokat:
A túrót összegyúrjuk egy tojással, egy csipet sóval és az apróra vágott kaporral. Hozzáadunk legalább 2 evőkanál búzadarát, és ha szükséges, többet is. Hagyjuk, hogy a búzadara kicsit megdagadjon, majd kisebb golyókat formálunk belőle.
Amikor a csirke megpuhult, a leveshez adjuk a borsót, a túrógombócokat és az újhagymát. Citromlevet facsarunk bele, majd ízlés szerint sózzuk. A túrógombócok fel fognak jönni a leves tetejére. Ekkor beleöntjük a tejszínt, amitől krémesebb lesz a leves, majd hozzáadjuk a csipet lestyánt. Összeforraljuk, és már tálalhatjuk is!