Csirke raguleves kapros túrógombóccal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 1 csirke apróléka belsőséggel együtt (máj, szív)
  • 2 nagy szál sárgarépa felkarikázva
  • 1 nagy szál fehérrépa felkarikázva
  • 2 nagy szál újhagyma felkarikázva
  • 10 dkg zeller felkockázva
  • 10 dkg karalábé felkockázva
  • 25 dkg zöldborsó
  • pár rózsa brokkoli
  • 1 paradicsom
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor friss kapor
  • 10 szem szemes bors
  • csipetnyi lestyán
  • citromlé
  • 2 dl tejszín
  • 25 dkg túró
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál búzadara

Elkészítése:

A csirkeaprólékot hideg vízben feltesszük főni, hozzáadjuk a sót és a borsot. Közben a zöldségeket – sárgarépát, fehérrépát, zellert és karalábét – kevés vajon megdinszteljük.

Amikor a leves habozni kezd,  leszedjük a habot, és a lángot mérsékeljük. Miután már nem képződik több hab, hozzáadjuk a dinsztelt zöldségeket, valamint a brokkolit, paradicsomot és fokhagymát. A levest addig főzzük, míg a csirke elkezd puhulni.

Ezután elkészítjük a túrógombócokat:

A túrót összegyúrjuk egy tojással, egy csipet sóval és az apróra vágott kaporral. Hozzáadunk legalább 2 evőkanál búzadarát, és ha szükséges, többet is. Hagyjuk, hogy a búzadara kicsit megdagadjon, majd kisebb golyókat formálunk belőle.

Amikor a csirke megpuhult, a leveshez adjuk a borsót, a túrógombócokat és az újhagymát. Citromlevet facsarunk bele, majd ízlés szerint sózzuk. A túrógombócok fel fognak jönni a leves tetejére. Ekkor beleöntjük a tejszínt, amitől krémesebb lesz a leves, majd hozzáadjuk a csipet lestyánt. Összeforraljuk, és már tálalhatjuk is!