Pulykagulyás recept
Hozzávalók:
- 1 kg pulykacomb filé
- 3 sárgarépa
- 2 fehérrépa
- 4 közepes burgonya
- ízlés szerint só
- 3 fej vöröshagyma
- 2 ek pirospaprika
- 1 tv paprika
- 1 kisebb paradicsom
- ízlés szerint őrölt kömény
- ízlés szerint párszem bors
- 2-3 kisebb babérlevél
- 4-6 dkg zsír
Elkészítése:
A húst az esetleges inaktól, hártyáktól megtisztítjuk és 2 cm-es kockákra vágjuk. A paradicsomot, paprikát felkockázzuk.
Az apróra vágott hagymát zsírbon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a kockázott paprikát. Ha a paprika és a hagyma is kiengedte és elfőtte a levét és csak a zsír maradt, akkor beleszórjuk a fűszerpaprikát a tűzről levéve. Elkeverjük, majd kevés vízzel felöntjük. Fűszerezzük sóval, borssal, köménnyel, majd hozzátesszük a babérlevelet. Hozzáadjuk a paradicsomot és visszatesszük a tűzre.
Ezt a levet felforraljuk, majd beletesszük húst. Megsózzuk, zsírjára pirítjuk, hagyjuk, hogy a hús levet engedjen. Mikor levét elfőtte a hús, hideg vízzel felengedjük.
Amikor a hús már félig puha, beletesszük a megtisztított, karikára vágott leves zöldségeket. Amikor a hús és zöldségek már majdnem teljesen készen vannak hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát és azzal lassú tűzön puhára főzzük.
Tipp:
Paprika és paradicsomkrémmel, tejföllel ízesíthetjük tálaláskor. Levesbetétként adhatunk hozzá csipetkét, de friss kenyérrel is fogyaszthatjuk.