Sárgabarack krémleves recept
Hozzávalók:
- 50 dkg barack (héj és mag nélkül)
- 5 dkg vaj
- 5 dkg cukor (ízlés és barack függő)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 rúd fahéj
- 1 csapott evőkanál vaníliaízű pudingpor
- 4 dl tej
- 2 dl tejszín (30%-os)
Elkészítése:
A barackokat meghámozzuk. Ehhez vizet forralunk, néhány másodpercre a barackokat a forró vízbe tesszük, majd hideg vízbe áthelyezzük, így könnyedén lehúzhatjuk a héjukat. Ezután kimagozzuk a barackokat, és megszórjuk vaníliás cukorral.
A vajat egy lábasban megolvasztjuk, majd a cukrot hozzáadva karamellizáljuk. A barackokat hozzáöntjük, és alaposan összeforgatjuk. Felöntjük tejjel, hozzáadunk egy rúd fahéjat, és az egészet összeforraljuk.
Ha szeretnénk sűrűbb levest készíteni, a tejszínben elkeverjük a pudingport vagy keményítőt. Néhány kanálnyit a forró levesből a tejszínes keverékhez adunk, hogy hőkiegyenlítsük, majd ezt visszaöntjük a levesbe. Folyamatos kevergetés mellett besűrítjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni, és végül hűtőbe tesszük.
Tálaláskor tejszínhabból galuskákat formázunk, és a hideg leves tetejére helyezzük. Egy száraz serpenyőben mandulaszeleteket pirítunk, és ha kedvünk van, a barackmagokat is blansírozás után megpirítjuk. A ropogós mandula és barackmag remek kontrasztot ad a krémes leveshez, és különleges ízt kölcsönöz az ételnek.