Édesburgonya (batáta) krémleves recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 50 dkg tisztított, kockázott édesburgonya (sárga húsú)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 1 liter víz
- kb. 2 dl kókusztej
- kevéske extra szűz olívaolaj
- só
- bors
Feltét:
- zöld dió (szeletelve vagy felaprítva)
- tökmag
- tökmagolaj
Elkészítése:
Az olajon néhány perc alatt megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk az aprított fokhagymát, és a kockára vágott burgonyát is rátesszük. Magas lángon 2-3 percig együtt pirítjuk az egészet, közben folyamatosan kevergetjük. Ezután felöntjük vízzel, sózzuk-borsozzuk, és forrás után kb. 20 perc alatt puhára főzzük a batátát. Botmixerrel simára keverjük, majd a kókusztejjel besűrítjük és újraforraljuk. Használat előtt jól összekeverjük a kókusztejet, mivel gyakran szétválik a krémes és a folyékony része.
Tálaláskor vékonyra szeletelt vagy aprított zöld dióval, esetleg tökmaggal szórjuk meg, és egy kevés tökmagolajat is csepegtethetünk a tetejére. A zöld diót érdemes szirup nélkül használni – az édessége remekül passzol a leves enyhe sósságához, és izgalmas textúrát ad.
Ha nincs otthon kókusztej, nyugodtan sűríthetjük főzőtejszínnel is. Mindkét feltéttel remekül működik a leves: a tökmag kicsit földesebb ízt ad, különösen, ha stájer tökmagolajjal kombináljuk. A zöld dió pedig igazi ínyencség az édes-sós kombináció kedvelőinek – akik, mint én, szívesen párosítják a sós ropit egy kis csokival!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »