Édesburgonya (batáta) krémleves recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 50 dkg tisztított, kockázott édesburgonya (sárga húsú)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 1 liter víz
- kb. 2 dl kókusztej
- kevéske extra szűz olívaolaj
- só
- bors
Feltét:
- zöld dió (szeletelve vagy felaprítva)
- tökmag
- tökmagolaj
Elkészítése:
Az olajon néhány perc alatt megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk az aprított fokhagymát, és a kockára vágott burgonyát is rátesszük. Magas lángon 2-3 percig együtt pirítjuk az egészet, közben folyamatosan kevergetjük. Ezután felöntjük vízzel, sózzuk-borsozzuk, és forrás után kb. 20 perc alatt puhára főzzük a batátát. Botmixerrel simára keverjük, majd a kókusztejjel besűrítjük és újraforraljuk. Használat előtt jól összekeverjük a kókusztejet, mivel gyakran szétválik a krémes és a folyékony része.
Tálaláskor vékonyra szeletelt vagy aprított zöld dióval, esetleg tökmaggal szórjuk meg, és egy kevés tökmagolajat is csepegtethetünk a tetejére. A zöld diót érdemes szirup nélkül használni – az édessége remekül passzol a leves enyhe sósságához, és izgalmas textúrát ad.
Ha nincs otthon kókusztej, nyugodtan sűríthetjük főzőtejszínnel is. Mindkét feltéttel remekül működik a leves: a tökmag kicsit földesebb ízt ad, különösen, ha stájer tökmagolajjal kombináljuk. A zöld dió pedig igazi ínyencség az édes-sós kombináció kedvelőinek – akik, mint én, szívesen párosítják a sós ropit egy kis csokival!