Klasszikus karfiolleves recept

Hozzávalók:
- 30 dkg karfiol rózsa (akár mirelit is)
- 3 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 1 szár zellerlevél
- 3 közepes krumpli
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 csokor petrezselyemzöld aprítva
- 1 evőkanál liszt
- 1 tk piros paprika
- só ízlés szerint
- őrölt bors ízlés szerint
- 1 csapott ek zsír
A galuskához:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- liszt, amennyit felvesz (kb 10 dkg)
Elkészítése:
A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk és tetszőleges méretűre feldaraboljuk.
A hagymát apróra vágjuk, majd a zsíron üvegesre pároljuk. Félrehúzzuk a tűzről, majd rádobjuk a répát, fehérrépát, zellerlevelet és sózzuk, borsozzuk. Kb 2 dl vízzel felöntjük és fedő alatt pároljuk 10 percig.
Ekkor lehúzzuk a tűzről, rászórjuk a lisztet és a paprikát, jól elkeverjük (csomómentesre), majd felöntjük kb 2 l vízzel.
Amikor az egész felforrt, beleszórjuk a krumplit és a karfiol rózsákat és puhára főzzük.
A lisztből és a tojásból galuska tésztát keverünk, majd a levesbe szaggatjuk és készre főzzük. Friss petrezselyemzölddel megszórjuk.
Ha galuska feljön a leves tetejére, akkor 1 perc után lekapcsolhatjuk a tűzhelyet és lefedjük a kész levest.
Finom leves, ajánlom mindenkinek!
Tipp:
A karfiolleves egy ízletes és tápláló választás, amelyet könnyedén elkészíthetsz otthon. A friss zöldségek, mint a karfiol, sárgarépa, fehérrépa és krumpli, gazdagíthatják a levest.
A hagyma és a fűszerek pedig ízletessé teszik az egész ételt. A galuska hozzáadása extra textúrát és tartalmat ad a levesnek.
Tálald friss petrezselyemmel megszórva, és garantáltan elvarázsolja az ízlelőbimbóidat. Ez a finom karfiolleves tökéletes választás mindenki számára, aki egy melegítő és ízletes ételre vágyik.
Miért egyem?
A karfiol fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat. Itt van néhány indok, amiért érdemes karfiolt fogyasztani:
Gazdag tápanyagokban: A karfiol alacsony kalóriatartalmú, de sok fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, beleértve a C-vitamint, K-vitamint, B-vitaminokat, káliumot és magnéziumot.
Magas rosttartalom: A rost segíti az emésztést, elősegíti a bél egészségét és segíthet a súlycsökkentésben.
Erős antioxidáns tulajdonságok: Tartalmaz antioxidánsokat, mint a sulforafán és a karotinoidok, amelyek segíthetnek csökkenteni a krónikus betegségek, például a szívbetegségek és a rák kockázatát.
Gyulladáscsökkentő hatások: Bizonyos összetevői, mint a sulforafán, segíthetnek csökkenteni a gyulladást és elősegíthetik az egészséges immunrendszer működését.
Szív- és érrendszeri egészség: Segíthet csökkenteni a magas vérnyomást és erősítheti a szív- és érrendszert.
Rákellenes potenciál: Néhány kutatás szerint a karfiolban található vegyületek, mint a sulforafán, segíthetnek a rák megelőzésében.
Diétás sokoldalúság: Könnyen hozzáadható különböző ételekhez és sokféleképpen elkészíthető, például párolva, sült formában vagy rizsként.
Szénhidrátszegény alternatíva: Tökéletes alacsony szénhidráttartalmú diétákhoz, mint például a ketogén diéta, helyettesítheti a burgonyát, rizst vagy más magas szénhidráttartalmú ételeket.
Erősíti a csontokat: A K-vitamin segíthet erősíteni a csontokat és csökkentheti az osteoporózis kockázatát.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »