Tejfölös meggyleves recept
Hozzávalók:
- 40 dkg magozott meggy
- 9 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1/2 csomag vaníliaízű pudingpor
- 1 dl tejföl (20%-os)
- fél citrom reszelt héja
- pár csepp citromlé
- 1 dl tej
Elkészítése:
A magozott meggyet egy fazékban összekeverjük a cukrokkal, majd 5 percig pároljuk. Ezután hozzáöntünk kb. 1 liter vizet, és 15-20 percig főzzük közepes lángon.
Közben a pudingport 1 dl tejjel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt. A meggyleves levéből egy keveset hozzáadunk, hogy hígabb legyen, és ismét csomómentesre keverjük. Ezt a keveréket lassan, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a leveshez.
Lassú tűzön főzzük tovább, amíg a leves szépen besűrűsödik. Miután elkészült, alaposan lehűtjük, és hidegen tálaljuk.
Jó tanácsok:
- Csomómentesség: A pudingport mindig csomómentesre keverjük a tejjel, hogy a leves sima és selymes legyen.
- Hűtés: Tálalás előtt érdemes jól lehűteni a levest, hogy frissítő, hideg fogásként szolgálhassuk fel.
Megjegyzés:
Sokan sokféleképpen készítik a meggylevest, de a lényeg, hogy meggy legyen benne, és hidegen tálaljuk! Bevallom, én magam nem igazán kedvelem, de apa nagyon szereti, ezért most kipróbáltam tejfölösen, a nagy melegre való tekintettel – és persze azért, mert nem volt otthon tejszín, és sem tejjel, sem vízzel nem akartam elkészíteni.
Ezúttal kihagytam a szokásos fűszereket, mint a szegfűszeg és a fahéj, csak citromot adtam hozzá, valamint tejfölt. Az illata kellemes, az állaga krémes lett, így biztosan hűsítően hat majd a forróságban. Fagyasztott meggyel készítettem, mert ez volt itthon, így kicsit “szottyosabb” a kinézete, de ez egyáltalán nem ront az ízén! :)
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »










