Tejfölös meggyleves recept

Hozzávalók:
- 40 dkg magozott meggy
- 9 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1/2 csomag vaníliaízű pudingpor
- 1 dl tejföl (20%-os)
- fél citrom reszelt héja
- pár csepp citromlé
- 1 dl tej
Elkészítése:
A magozott meggyet egy fazékban összekeverjük a cukrokkal, majd 5 percig pároljuk. Ezután hozzáöntünk kb. 1 liter vizet, és 15-20 percig főzzük közepes lángon.
Közben a pudingport 1 dl tejjel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt. A meggyleves levéből egy keveset hozzáadunk, hogy hígabb legyen, és ismét csomómentesre keverjük. Ezt a keveréket lassan, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a leveshez.
Lassú tűzön főzzük tovább, amíg a leves szépen besűrűsödik. Miután elkészült, alaposan lehűtjük, és hidegen tálaljuk.
Jó tanácsok:
- Csomómentesség: A pudingport mindig csomómentesre keverjük a tejjel, hogy a leves sima és selymes legyen.
- Hűtés: Tálalás előtt érdemes jól lehűteni a levest, hogy frissítő, hideg fogásként szolgálhassuk fel.
Megjegyzés:
Sokan sokféleképpen készítik a meggylevest, de a lényeg, hogy meggy legyen benne, és hidegen tálaljuk! Bevallom, én magam nem igazán kedvelem, de apa nagyon szereti, ezért most kipróbáltam tejfölösen, a nagy melegre való tekintettel – és persze azért, mert nem volt otthon tejszín, és sem tejjel, sem vízzel nem akartam elkészíteni.
Ezúttal kihagytam a szokásos fűszereket, mint a szegfűszeg és a fahéj, csak citromot adtam hozzá, valamint tejfölt. Az illata kellemes, az állaga krémes lett, így biztosan hűsítően hat majd a forróságban. Fagyasztott meggyel készítettem, mert ez volt itthon, így kicsit “szottyosabb” a kinézete, de ez egyáltalán nem ront az ízén! :)
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? 2025.06.27 péntek
Pénteken jól esik valami könnyedebb, de mégis tartalmas fogás – pont ilyene
Tovább olvasom »