Tejfölös meggyleves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Olcsó
Tejfölös meggyleves

Hozzávalók:

  • 40 dkg magozott meggy
  • 9 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 1 dl tejföl (20%-os)
  • fél citrom reszelt héja
  • pár csepp citromlé
  • 1 dl tej

Elkészítése:

A magozott meggyet egy fazékban összekeverjük a cukrokkal, majd 5 percig pároljuk. Ezután hozzáöntünk kb. 1 liter vizet, és 15-20 percig főzzük közepes lángon.

Közben a pudingport 1 dl tejjel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt. A meggyleves levéből egy keveset hozzáadunk, hogy hígabb legyen, és ismét csomómentesre keverjük. Ezt a keveréket lassan, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a leveshez.

Lassú tűzön főzzük tovább, amíg a leves szépen besűrűsödik. Miután elkészült, alaposan lehűtjük, és hidegen tálaljuk.

Jó tanácsok:

  1. Csomómentesség: A pudingport mindig csomómentesre keverjük a tejjel, hogy a leves sima és selymes legyen.
  2. Hűtés: Tálalás előtt érdemes jól lehűteni a levest, hogy frissítő, hideg fogásként szolgálhassuk fel.

Megjegyzés:

Sokan sokféleképpen készítik a meggylevest, de a lényeg, hogy meggy legyen benne, és hidegen tálaljuk! Bevallom, én magam nem igazán kedvelem, de apa nagyon szereti, ezért most kipróbáltam tejfölösen, a nagy melegre való tekintettel – és persze azért, mert nem volt otthon tejszín, és sem tejjel, sem vízzel nem akartam elkészíteni.

Ezúttal kihagytam a szokásos fűszereket, mint a szegfűszeg és a fahéj, csak citromot adtam hozzá, valamint tejfölt. Az illata kellemes, az állaga krémes lett, így biztosan hűsítően hat majd a forróságban. Fagyasztott meggyel készítettem, mert ez volt itthon, így kicsit “szottyosabb” a kinézete, de ez egyáltalán nem ront az ízén! :)