Gulyásleves recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 500 g marhalábszár
- 150 g vöröshagyma
- 40 g füstölt szalonna
- 1 tk sertészsír
- 1 tk őrölt kömény
- 1 egész paradicsom
- 1 hegyes erős paprika
- 1 ek jó minőségű pirospaprika
- 1/2 tk csípős őrölt paprika
- 1 ek paradicsompüré
- 2 tk őrölt feketebors
- 5 fej fokhagyma pucolva és finomra vágva
- kb 10 g só
- 2 babérlevél
- 2 szál enyhén meghámozott angol zeller
- 1 kis fej zeller
- víz
Csipetkéhez:
- 85 g finomiszt
- 1 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- csipet só
Elkészítése:
Kockázzuk össze a marhalábszárat kb 3*3 cm-es kockára. Mossuk meg, majd csepegtessük le.
Pucoljuk meg a vöröshagymát, majd vágjuk finomra. Felezzük el hosszában, majd vágjuk fél centi vastagra a sárgarépát. Daraboljuk kb 1,5 cm-es kockákra a zellert és a burgonyát. Szeleteljük az angol zellert 1 cm vastagra.
Kockázzuk fel a paradicsomot és az erős paprikát. Daraboljuk a szalonnát 0,5*0,5-kockákra.
Egy nagyobb, vastag falú vagy öntött vas lábasban olvasszuk ki a szalonnát. Adjuk hozzá a vöröshagymát és fonnyasszuk lassan aranybarnára, ha gyorsan pirulna adjunk hozzá egy kis vizet.
Dobjuk bele a fokhagymát pár másodpercig pirítsuk, majd adjuk hozzá a paradicsompürét a kockázott paradicsomot, paprikát és a babérlevelet.
Pirítsuk a paradicsomos alapot néhány másodpercig majd adjuk hozzá az édes és a csípős pirospaprikát.
Öntsük fel fél liter vízzel, ízesítsük sóval, feketborssal és őrölt köménnyel. Forraljuk fel és főzzük közepes hőfokon.
Amikor felére főtt adjunk hozzá még 2 dl vizet és főzzük tovább. Addig öntögessük fel vízzel és redukáljuk, amíg egy sűrű pörköltalapot nem kapunk. Ez nagyjából fél órát vesz iénybe.
Adjuk hozzá a a kockázott marhahúst, fedjük le és főzzük 20 percig, időnként kevergetve, ne adjunk hozzá vizet.
20 perc múltán öntsük fel 3 liter vízzel és hagyjuk főni 2 órát.
Amint a hús megpuhult adjuk hozzá a zöldségeket.
Készítsük el a csipetkét. Gyúrjuk össze az összes hozzávalót csavarjuk fóliaba és tegyük a hűtőbe pár percre.
Mikor a zöldségek majdnem megfőttek vegyük elő a tésztát és csipegessünk apró darabokat a levesbe. Főzzük további 10-15 percig és ízesítsük még ha szükséges.
Tálaljuk forrón néhány friss angol zeller levéllel és egy óriási szelet kenyérrel.
Tipp:
A jó gulyás nem készül el fél óra latt, szóval ha ezt az ételt főzzük, akkor pár órát szánjunk rá. Érdemes még tudni, hogy minél nagyobb adagban főzzük annál jobb lesz az íze. Nagyobb tömeg = hosszabb főzési idő= tartalmasabb íz.
Ez a szabály nagyjából minden ragura igaz, csak vigyázzunk mikor adjuk hozzá a zöldségeket szét ne főzzük őket.
Nekünk magyaroknak nem kell bemutatni a gulyást. Szerintem nagyjából mindenki szereti. Ha valaki mégsem rajong a marhahúsért lecserélheti sertésre, persze az íze mégcsak meg sem közelíti a marhahúsból készült ételét.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 izgalmas sütés nélküli golyó, amit egyszerűen imádni fogsz
Ezeket a sütés nélküli golyókat percek alatt elkészítheted, mégis úgy hatna
Tovább olvasom »
Könnyű és ízletes cukkinis ételek – puffancstól a lepényig
A cukkini az az alapanyag, ami mindig kéznél van, mégis millióféleképpen va
Tovább olvasom »
12 mennyei gombás recept – tésztától a húsos fogásokig
10 mennyei gombás recept tészta, csirke, gratin és vegetáriánus lehetőségek
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 30 perc és kész a tökéletes menü? Igen!
Ebédre vagy vacsorára ajánljuk ezt az ízletes összeállítást: krémleves, két
Tovább olvasom »
Online italbolt – széles választék könnyű italokból a nyaralás mellé (x)
A nyári pihenés során mindenkinek jól esik olykor egy pohár ital. Mindenkép
Tovább olvasom »
12 varázslatos szilvalekváros süti, amivel újraélheted a nagyi konyhájának illatát!
Ezek a sütemények igazi klasszikusok, amiket gyerekkorunk óta szeretünk – r
Tovább olvasom »