Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Bográcsgulyás recept

Bográcsgulyás
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    • 2 kg sertéslapocka (lehet marhalábszár is)
    • 3 db vöröshagyma
    • 3-4 gerezd fokhagyma
    • fél zöld erőspaprika
    • 2 db paradicsom
    • 1 db tv paprika
    • 1-1,5 kg burgonya
    • 4 db sárgarépa
    • 2 db fehérrépa
    • 1 tk őrölt kömény
    • kb. 1 ek őrölt pirospaprika
    • só, bors, ételízesítő
    • 2 babérlevél
    • 1 tubus pirosarany (csemege v. csípős ízlés szerint)
    • kb. 1 dl olaj (vagy zsír)
    • petrezselyemzöld
    • kb. 1 dl vörösbor

    Csipetkéhez:

    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • liszt

    Elkészítése:

    A zsiradékon a felkockázott vöröshagymát megpirítjuk, majd hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, paprikát és a zúzott fokhagymát is.

    Pörkölt alapot készítünk. Picit a tűzről félrehúzva a bográcsot – nehogy megégjen – megszórjuk pirospaprikával, erre tesszük a kockára vágott húst, majd kissé lepirítjuk.

    Ezután felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd ízesítjük: sóval, borssal, ételízesítővel, köménnyel, babérlevéllel. Megvárjuk, hogy felforrjon, és beletesszük a pirosaranyat is. Pótoljuk még annyi vízzel, amennyi levest készíteni szeretnénk.

    Félig puhára főzzük a húst (a marhahús lassabban fő meg), majd belerakjuk a kockára vágott burgonyát és a karikára vágott sárga- és fehérrépát. A gulyást készre főzzük és az utolsó 5 percben hozzáadjuk a vörösbort és a csipetkét.

    Csipetke:

    A felvert tojást megsózzuk, majd annyi lisztet adunk hozzá, hogy félkemény tésztát kapjunk. Kicsipkedjük őket és liszttel megszórjuk és kevés ideig állni hagyjuk (érdemes már a leves elején elkészíteni és mire szükségünk van rá, éppen jó lesz), majd a levesben kb. 5 percig főzzük. Friss petrezselyemzölddel megszórjuk a végén és csípős paprikával, friss kenyérrel tálaljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá