Bográcsgulyás

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 2 kg sertéslapocka (lehet marhalábszár is)
  • 3 db vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • fél zöld erőspaprika
  • 2 db paradicsom
  • 1 db tv paprika
  • 1-1,5 kg burgonya
  • 4 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 tk őrölt kömény
  • kb. 1 ek őrölt pirospaprika
  • só, bors, ételízesítő
  • 2 babérlevél
  • 1 tubus pirosarany (csemege v. csípős ízlés szerint)
  • kb. 1 dl olaj (vagy zsír)
  • petrezselyemzöld
  • kb. 1 dl vörösbor

Csipetkéhez:

  • 2 tojás
  • liszt

Elkészítése:

A zsiradékon a felkockázott vöröshagymát megpirítjuk, majd hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, paprikát és a zúzott fokhagymát is.

Pörkölt alapot készítünk. Picit a tűzről félrehúzva a bográcsot – nehogy megégjen – megszórjuk pirospaprikával, erre tesszük a kockára vágott húst, majd kissé lepirítjuk.

Ezután felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd ízesítjük: sóval, borssal, ételízesítővel, köménnyel, babérlevéllel. Megvárjuk, hogy felforrjon, és beletesszük a pirosaranyat is. Pótoljuk még annyi vízzel, amennyi levest készíteni szeretnénk.

Félig puhára főzzük a húst (a marhahús lassabban fő meg), majd belerakjuk a kockára vágott burgonyát és a karikára vágott sárga- és fehérrépát. A gulyást készre főzzük és az utolsó 5 percben hozzáadjuk a vörösbort és a csipetkét.

Csipetke:

A felvert tojást megsózzuk, majd annyi lisztet adunk hozzá, hogy félkemény tésztát kapjunk. Kicsipkedjük őket és liszttel megszórjuk és kevés ideig állni hagyjuk (érdemes már a leves elején elkészíteni és mire szükségünk van rá, éppen jó lesz), majd a levesben kb. 5 percig főzzük. Friss petrezselyemzölddel megszórjuk a végén és csípős paprikával, friss kenyérrel tálaljuk.