Gombaleves sárgarépával és póréhagymával recept
Hozzávalók:
- 1 szál póréhagyma
- 2 szál sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 30 dkg gomba
- 2 evőkanál olaj
- 2 db húsleveskocka
- só
- bors
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál finomliszt
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 0.5 db citrom leve
Elkészítése:
Először a póréhagymát és a sárgarépát megtisztítjuk, majd negyed karikákra vágjuk. A vöröshagymát is megtisztítjuk, és finomra aprítjuk. A gombát kis kockákra vágjuk, hogy egyenletesen főjön. Egy nagy lábosban felmelegítjük az olajat, majd megfonnyasztjuk benne a póréhagymát és a vöröshagymát. Ezután hozzáadjuk a sárgarépát és a gombát, majd nagy lángon pár percig pirítjuk, hogy az ízek összeérjenek.
Felöntjük körülbelül 1,2 liter vízzel, majd beletesszük a leveskockákat, megsózzuk, megborsozzuk, és lassú tűzön kb. 30 percig főzzük, amíg minden zöldség megpuhul. Amikor majdnem kész a leves, a tejfölt elkeverjük a liszttel, majd egy merőkanál forró leves hozzáadásával felengedjük, hogy ne csomósodjon. Ezt a keveréket lassan a forrásban levő leveshez adjuk, és lassú tűzön további 8-10 percig kiforraljuk. A legvégén hozzákeverjük az apróra vágott petrezselymet és a fél citrom levét, ami frissítő ízt ad a levesnek.
Tipp:
Ha selymesebb levest szeretnénk, a tejföl és liszt keverékéhez adhatunk egy kevés tejszínt is, így még gazdagabb lesz az íze.
Dobhatunk bele egy-két babérlevelet vagy egy kevés szerecsendiót a főzés során, hogy még finomabbá tegyük a levest.
A gomba egy részét külön piríthatjuk meg, és tálaláskor a leves tetejére szórhatjuk, így ropogósabb textúrát adhatunk az ételnek.