Gombaleves sárgarépával és póréhagymával

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 1 szál póréhagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 30 dkg gomba
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 db húsleveskocka
  • bors
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 0.5 db citrom leve

Elkészítése:

Először a póréhagymát és a sárgarépát megtisztítjuk, majd negyed karikákra vágjuk. A vöröshagymát is megtisztítjuk, és finomra aprítjuk. A gombát kis kockákra vágjuk, hogy egyenletesen főjön. Egy nagy lábosban felmelegítjük az olajat, majd megfonnyasztjuk benne a póréhagymát és a vöröshagymát. Ezután hozzáadjuk a sárgarépát és a gombát, majd nagy lángon pár percig pirítjuk, hogy az ízek összeérjenek.

Felöntjük körülbelül 1,2 liter vízzel, majd beletesszük a leveskockákat, megsózzuk, megborsozzuk, és lassú tűzön kb. 30 percig főzzük, amíg minden zöldség megpuhul. Amikor majdnem kész a leves, a tejfölt elkeverjük a liszttel, majd egy merőkanál forró leves hozzáadásával felengedjük, hogy ne csomósodjon. Ezt a keveréket lassan a forrásban levő leveshez adjuk, és lassú tűzön további 8-10 percig kiforraljuk. A legvégén hozzákeverjük az apróra vágott petrezselymet és a fél citrom levét, ami frissítő ízt ad a levesnek.

Tipp:

Ha selymesebb levest szeretnénk, a tejföl és liszt keverékéhez adhatunk egy kevés tejszínt is, így még gazdagabb lesz az íze.

Dobhatunk bele egy-két babérlevelet vagy egy kevés szerecsendiót a főzés során, hogy még finomabbá tegyük a levest.

A gomba egy részét külön piríthatjuk meg, és tálaláskor a leves tetejére szórhatjuk, így ropogósabb textúrát adhatunk az ételnek.