Bazsalikomos cukkinikrémleves mini lepénnyel recept
Hozzávalók:
- 60-70 dkg zöld színű zsenge cukkini a héjával
- 1 kisebb krumpli (kb 10 dkg)
- 1 kis sárgarépa (kb 10 dkg)
- 1 szál újhagyma a szárával
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 dl habtejszín
- 1-1 csipet szárított petrezselyem-szárított bazsalikom
- 1 marék friss bazsalikomlevél
- só
- csipet chili
- fél liter zöldségalaplé, ha van (ha nincs egy mokkáskanál ételízesítő, lehetőleg adalékmentes)
Mini lepényhez:
- 1 bögre (250 gramm) liszt (fele teljes kiőrlésű búzaliszt, fele finom liszt)
- 1 dkg élesztő,fél dl ,tej,1 csapott mokkáskanál cukor (lehet szárított élesztővel is készíteni, akkor csak a liszthez keverjük az élesztőt)
- 2 csipet só
- 1 evőkanál olívaolaj
- annyi langyos víz, hogy könnyen formázható tésztát kapjunk
Elkészítése:
A felforrósított olívaolajon megdinszteljük a felkarikázott újhagymát, rátesszük a felaprított répát, krumplit, majd a cukkinit.
Jól összeforgatjuk, ráteszünk 2 gerezd zúzott fokhagymát és sózzuk. Annyi vizet vagy zöldségalaplevet teszünk rá, hogy ellepje. Lefedjük és megpároljuk. Kb 10 perc alatt kész is.
Botmixerrel pürésítjük és hozzáadunk egy maréknyi friss bazsalikom levelet ( már az illata meghozza az étvágyat), majd visszatesszük a tűzre és hígítjuk vízzel. Belekeverünk 1 dl habtejszínt, csipet chili, majd ha felforrt, elzárjuk alatta a lángot.
A mini lepényhez az élesztőt egy csapott mokkáskanálnyi kristálycukorral fél dl tejben felfuttatjuk.
Egy tálba tesszük a lisztet, a sót és elkeverjük, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. Összekeverjük, majd kézzel, langyos vízzel összedolgozzuk. Hozzáadunk egy evőkanál olívaolajat is és lefedve duplájáre kelesztjük.
A megkelt tésztát lívaolajjal megkent sütőpapírra tesszük.
A feltéthez mindig azt használok, ami van itthon. Most feta sajtot, mozzarellát, illetve két db háromszög sajtot használtam, illetve 3 db koktél paradicsomot és bazsalikomot. 200 fokos sütőben készre sütjük.
Lehet enni mini mozzarellával, pirított kenyérkockával, de én most mini lepénnyel kínáltam.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 mutatós húsvéti vendégváró különlegesség
A húsvéti vendégvárás remek alkalom arra, hogy ne csak finom, de igazán mut
Tovább olvasom »
Húsvéti sós vendégváró finomságok
A húsvéti ünnepek nem csak a kalácsról és a főtt tojásról szólnak – a vendé
Tovább olvasom »
Ínycsiklandó tekercsek az ünnepi hidegtálra
Az ünnepi hidegtál egyik leglátványosabb és legkedveltebb elemei a különfél
Tovább olvasom »
A húsvéti asztal sztárjai: töltött tojások, amik nem csak finomak, hanem mutatósak is!
A húsvéti asztal nem lenne teljes a szépen tálalt, változatosan elkészített
Tovább olvasom »
8 egyszerű és nagyszerű süti, amikkel édesebbé teheted a mindennapokat
Van, amikor semmi másra nincs szükségünk, csak egy gyorsan összedobható, mé
Tovább olvasom »
Frissítő gyümölcsök és isteni krémek – 12 tökéletes desszert, amit egyszerűen muszáj kipróbálnod!
A gyümölcsök és a lágy krémek tökéletes párost alkotnak, ha frissítő és ell
Tovább olvasom »