Bazsalikomos cukkinikrémleves mini lepénnyel recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 60-70 dkg zöld színű zsenge cukkini a héjával
- 1 kisebb krumpli (kb 10 dkg)
- 1 kis sárgarépa (kb 10 dkg)
- 1 szál újhagyma a szárával
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 dl habtejszín
- 1-1 csipet szárított petrezselyem-szárított bazsalikom
- 1 marék friss bazsalikomlevél
- só
- csipet chili
- fél liter zöldségalaplé, ha van (ha nincs egy mokkáskanál ételízesítő, lehetőleg adalékmentes)
Mini lepényhez:
- 1 bögre (250 gramm) liszt (fele teljes kiőrlésű búzaliszt, fele finom liszt)
- 1 dkg élesztő,fél dl ,tej,1 csapott mokkáskanál cukor (lehet szárított élesztővel is készíteni, akkor csak a liszthez keverjük az élesztőt)
- 2 csipet só
- 1 evőkanál olívaolaj
- annyi langyos víz, hogy könnyen formázható tésztát kapjunk
Elkészítése:
A felforrósított olívaolajon megdinszteljük a felkarikázott újhagymát, rátesszük a felaprított répát, krumplit, majd a cukkinit.
Jól összeforgatjuk, ráteszünk 2 gerezd zúzott fokhagymát és sózzuk. Annyi vizet vagy zöldségalaplevet teszünk rá, hogy ellepje. Lefedjük és megpároljuk. Kb 10 perc alatt kész is.
Botmixerrel pürésítjük és hozzáadunk egy maréknyi friss bazsalikom levelet ( már az illata meghozza az étvágyat), majd visszatesszük a tűzre és hígítjuk vízzel. Belekeverünk 1 dl habtejszínt, csipet chili, majd ha felforrt, elzárjuk alatta a lángot.
A mini lepényhez az élesztőt egy csapott mokkáskanálnyi kristálycukorral fél dl tejben felfuttatjuk.
Egy tálba tesszük a lisztet, a sót és elkeverjük, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. Összekeverjük, majd kézzel, langyos vízzel összedolgozzuk. Hozzáadunk egy evőkanál olívaolajat is és lefedve duplájáre kelesztjük.
A megkelt tésztát lívaolajjal megkent sütőpapírra tesszük.
A feltéthez mindig azt használok, ami van itthon. Most feta sajtot, mozzarellát, illetve két db háromszög sajtot használtam, illetve 3 db koktél paradicsomot és bazsalikomot. 200 fokos sütőben készre sütjük.
Lehet enni mini mozzarellával, pirított kenyérkockával, de én most mini lepénnyel kínáltam.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Serpenyők a konyhában – Milyen legyen az új kedvenc? (x)
A konyha lelke, a mindennapi ételkészítés egyik legfontosabb eszköze a serp
Tovább olvasom »
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »









