Babos lencsegulyás csipetkével recept
Hozzávalók:
- 1 kg marhahús (lábszár, nyak…)
- 30 dkg vörös bab
- 30 dkg lencse
- 5 dkg füstölt szalonna
- 2 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 ek ételízesítő
- 4 babérlevél
- 2 ek pirospaprika
- 2 dl vörösbor
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- ízlés szerint mustár
- ízlés szerint cukor
- ízlés szerint ecet
- ízlés szerint őrölt bors
- ízlés szerint só
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 6-7 ek rétesliszt
Elkészítése:
A babot előző este beáztatom.
A szalonnát felkockázom, és kisütöm a zsírját, majd ezen megdinsztelem a kockára vágott vöröshagymát.
Hozzáadom a kockára vágott húst, és erős tűzön fehéredésig pirítom.
Sózom, borsozom, megszórom a pirospaprikával, aláöntöm a vörösbort, és 1 órán át lefedve főzöm. Néha megkeverem, az elfőtt levet vízzel pótolom.
Hozzáadom a babot (előtte az áztatóvizet leöntöm), a lencsét, a megtisztított és kockára vágott répákat.
Felöntöm 2,5 liter vízzel, beleteszem a babérlevelet, ételízesítőt. Ha szükséges, sózom és ízesítem cukorral, mustárral, ecettel, és 1 órát főzöm.
A tojásból, lisztből csipet sóval közepes lágyságú tésztát gyúrok. Ha már minden megpuhult, a tésztát a levesbe csipkedem.
10 perc forralás után tálalom. Friss kenyeret kínálok mellé.
Nézd meg videón is:
A babos lencsegulyás csipetkével kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 7 g
Szénhidrát: 6 g
Zsír: 2 g