Babos lencsegulyás csipetkével

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
160 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg marhahús (lábszár, nyak…)
  • 30 dkg vörös bab
  • 30 dkg lencse
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 ek ételízesítő
  • 4 babérlevél
  • 2 ek pirospaprika
  • 2 dl vörösbor
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • ízlés szerint mustár
  • ízlés szerint cukor
  • ízlés szerint ecet
  • ízlés szerint őrölt bors
  • ízlés szerint só
  • 2 tojás
  • 6-7 ek rétesliszt

Elkészítése:

A babot előző este beáztatom.

A szalonnát felkockázom, és kisütöm a zsírját, majd ezen megdinsztelem a kockára vágott vöröshagymát.
Hozzáadom a kockára vágott húst, és erős tűzön fehéredésig pirítom.

Sózom, borsozom, megszórom a pirospaprikával, aláöntöm a vörösbort, és 1 órán át lefedve főzöm. Néha megkeverem, az elfőtt levet vízzel pótolom.

Hozzáadom a babot (előtte az áztatóvizet leöntöm), a lencsét, a megtisztított és kockára vágott répákat.
Felöntöm 2,5 liter vízzel, beleteszem a babérlevelet, ételízesítőt. Ha szükséges, sózom és ízesítem cukorral, mustárral, ecettel, és 1 órát főzöm.

A tojásból, lisztből csipet sóval közepes lágyságú tésztát gyúrok. Ha már minden megpuhult, a tésztát a levesbe csipkedem.

10 perc forralás után tálalom. Friss kenyeret kínálok mellé.