Babos-csülkös káposztaleves recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 30 dkg tarkabab (nagyobb szemű)
- 30 dkg füstölt csülök (nyers)
- 30 dkg savanyú káposzta
- 2 szál sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- só (ízlés szerint)
- 2 tk ételízesítő
- 3 szem borókabogyó
- 1 db babérlevél
- 2 tk liszt
- 1 tk pirospaprika
- 1 tk piros arany
- 2 ek étolaj
- kb 2-2,5 l víz
Elkészítése:
A babot előző este áztassuk be, majd közvetlenül főzés előtt öntsük le a vizet (így előbb megfől majd a bab).
A füstölt csülköt vágjuk fel kisebb kockákra. A sárgarépát pucoljuk meg, majd vékonyan karikázzuk fel. A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A savanyú káposzta levét nyomkodjuk ki, majd ízlés szerint vágjuk fel (én kisebb darabokra vágtam, hogy ne legyenek olyan hosszú káposztaszálak).
Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és futtassuk meg. Ezután adjuk hozzá a felkarikázott sárgarépát, pároljuk pár percig, majd szórjuk meg a liszttel és a pirospaprikával, keverjük alaposan össze, majd öntsük fel a vízzel.
Ezután tegyük bele a felkockázott füstölt csülköt, a babérlevelet, a borókabogyót, az ételízesítőt, a piros aranyat és főzzük félpuhára.
Amikor a csülök félpuhára főtt, adjuk hozzá babot, ízlés szerint sót és főzzük tovább, majd amikor a bab már félig megpuhult, adjuk hozzá a savanyú káposztát is és főzzük készre a levest (a sózással óvatosan bánjunk, mert a csülök és a savanyú káposzta is sós).
Vizet ízlés szerint öntsünk hozzá, annak függvényében, hogy sűrűbben vagy több lével szeretnénk tálalni az elkészült levest.
Tipp:
Tálalás előtt merjük tányérba a levest, majd ízlés szerint egy szelet kenyérrel, esetleg frissen kisült pogácsával kínáljuk. Ízlés szerint egy kanál tejföllel is megbolondíthatjuk a levesünket, mert elrontani biztosan nem fogja.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Fűszeres, színes, laktató: próbáld ki Mexikó ízeit! (x)
A mexikói konyha világszerte óriási népszerűségnek örvend, nem véletlenül.
Tovább olvasom »
9 ínycsiklandó ebéd ötlet, amikkel spórolhatsz egy kicsit!
Van amikor kevés pénzből kell okosan gazdálkodni. Ezekkel a finom és laktat
Tovább olvasom »
8 gyümölcsös süti, amitől a nyár még édesebb lesz
A nyár ízei egy tortában – friss, gyümölcsös, krémes sütemények, amik bárme
Tovább olvasom »
A fasírt is lehet különleges – 8 recept, amit imádni fogsz!
A fasírt igazi örök kedvenc – de ki mondta, hogy csak a klasszikus változat
Tovább olvasom »
Puha, krémes, gyümölcsös – 10 sütemény, amitől szebb lesz a hétvégéd
Egy finom házi sütemény mindig jó ötlet hétvégére – főleg, ha nem kell hozz
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.07.11. péntek
Ma egy igazi kényeztető menüvel készültünk! A napot egy selymes, sajtos-pór
Tovább olvasom »