Jancsi és Juliska háza recept
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1,5 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
- 2 kiskanál szódabikarbóna
- 12 dkg porcukor
- csipet só
- 25 dkg méz
- 10 dkg vaj
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Díszítéshez:
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 50 dkg átszitált porcukor
- 1 kiskanál étkezési keményítő
- ízlés szerint mindenféle cukorka
Elkészítése:
A száraz anyagokat keverjük el egy nagyobb tálban, majd adjuk hozzá a tojást, olvasztott vajat és a mézet. A hozzávalókból gyúrjunk szép sima tésztát, majd csomagoljuk be folpackba és rakjuk a hűtőbe 60 percre vagy egy éjszakára.
Nyújtsuk ki a tésztánkat kb 3-4 mm vastagra, majd helyezzük rá a ház sablonjait és éles késsel vágjuk körbe. Óvatosan egy spatulával rakjuk egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük le felvert tojásfehérjével. Előmelegített sütőben 170 fokon kb 10-12 perc alatt süssük készre a ház elemeit. A megsült tésztát pihentesük pár percig, majd kenjük le a felvert tojásfehérjével.
A ház összeragasztásához a porcukrot, keményítőt keverjük ki a tojások fehérjével szép sima masszává, tegyük habzsákba vagy levágott sarkú zacskóba, majd ragasszuk össze az elemeket.
A maradék cukorral ízlés szerint díszítsük ki a házat.
Tipp:
A ház elemeit hagyhatjuk akár 3-4 napig száradni a ragasztás előtt. A fenti mennyiség egy kb 10*18 cm-es négy oldalú házra, tetőre és a hozzá tartozó szélesebb “telek”-re vonatkozik.