Lilahagyma csatni recept
Hozzávalók:
- 4-5 fej lilahagyma
- 3-4 ek méz
- 3 ek barna cukor
- 1 mk só
- 1 tk kakukkfű
- őrölt színes bors (ízlés szerint)
- 3 dl édes vörösbor
- 1 tk balzsam ecet
- 3 ek olívaolaj
Elkészítése:
A hagymát pucoljuk meg, vágjuk félbe, majd vékonyan szeleteljük fel.
Egy serpenyőbe olvasszuk fel a mézet, majd adjuk hozzá a barna cukrot és pár pillanat alatt, állandó keverés mellett, karamellizáljuk meg.
Ezután adjuk hozzá az olívaolajat, és a vékonyra felszeletelt hagymát, majd szórjuk meg a sóval, keverjük alaposan össze és addig pároljuk, még kissé összeesik.
Ezután ízlés szerint szórjuk meg őrölt színes borssal, és kakukkfűvel, adjuk hozzá a balzsam ecetet, majd öntsük fel annyi vörösborral, hogy éppen csak ellepje.
Fedjük le a serpenyőt, majd addig pároljuk míg a hagyma puhára párolódik és a bor szinte teljesen elpárolog (lehetőleg ne teljesen fedjük le, hogy a folyadék eltudjon párologni).
Az elkészült hagymát még melegen tálalhatjuk sült húsok mellé, de kihűtve pitébe is tehetjük töltelékként.